Biden duyurdu: İsrail, Ramazan boyunca Gazze'deki eylemlerini durduracak

Joe Biden Dünya haberleri

ABD Başkanı Biden, İsrail'in ateşkes anlaşması kapsamında Ramazan boyunca Gazze’deki eylemlerini durduracağını açıkladı. Biden'ın sözlerine cevap veren Hamas yetkilisi, Ateşkese yönelik yorumlar için henüz erken olduğunu sahadaki durumla örtüşmediğini söyledi.

ABD Başkanı Biden, İsrail'in ateşkes anlaşması kapsamında Ramazan boyunca Gazze’deki eylemlerini durduracağını açıkladı. Biden, "Ramazan geliyor ve tüm rehineleri çıkarmak için bize zaman tanımak adına İsrailliler, Ramazan ayında faaliyette bulunmayacak." dedi. 

Haftasonu Paris'te, İsrail, ABD, Katar ve Mısır'dan üst düzey isimler müzakereler için biraraya gelmiş, Washİngton yönetimi görüşmelerde ilerleme kaydedildiğinin sinyalini vermişti.

DONDURMAYLA KAMERALARIN KARŞISINA GEÇTİ

ABD Başkanı Joe Biden New York'ta katıldığı bir etkinlik sırasında, elinde dondurmayla kameraların karşısına geçti, dikkat çeken açıklamalar yaptı. Biden "Ulusal güvenlik danışmanım bana anlaşmaya yakın olduklarını söyledi. Umuyorum ki, gelecek pazartesiye kadar ateşkes sağlanacak" diye konuştu.

Biden, NBC Kanalına verdiği röportajda ise ateşkesin kapsamına dair bilgi verdi.
İsrail'in Ramazan ayı boyunca Gazze'ye yönelik saldırılarını durdurma kararı aldığını söyledi.

Biden, "Ramazan yaklaşıyor ve İsrailliler, tüm rehineleri dışarı çıkarmamız için bize zaman tanımak amacıyla Ramazan boyunca da faaliyetlerde bulunmayacaklarına dair bir anlaşma yaptı" dedi.

HAMAS'TAN YANIT

Hamas yetkilisi Biden’ın sözlerine dair Reuters’a konuştu. Ateşkese yönelik yorumlar için henüz erken olduğunu sahadaki durumla örtüşmediğini söyledi. Ateşkesten önce kapatılması gereken büyük boşluklar olduğu belirtildi.

PARİS ANLAŞMASI

Hamas'a tüm askeri operasyonların 40 gün durdurulmasını öngören Paris Anlaşmasının taslağı iletildi.

Anlaşma askerlik çağındaki erkekler haricinde yerinden edilmiş sivillerin kuzey Gazze'ye kademeli dönüşünü öngörüyor. Anlaşma kapsamında Gazze'ye günlük 500 yardım tırının girişine izin verilecek. Tüm İsrailli kadınlar, 19 yaşından küçük çocuklar, yaşlı ve hasta rehinler Filistinli mahkumlarla değişim karşılığında serbest bırakılacak. 10 Filistinli mahkum karşılığında 1 İsrailli rehine serbest bırakılacak.