Beyrut'taki patlamanın öncesi ve sonrasında limanın uydu görüntüleri ortaya çıktı!

Beyrut'taki patlamanın öncesi ve sonrasında limanın uydu görüntüleri ortaya çıktı!

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta dün meydana gelen şiddetli patlama sonrası limanda oluşan kratere ait uydu görüntüleri paylaşıldı. Uydu görüntülerinde patlamadan sonra limanın büyük bir yıkıma uğradığı gözler önüne serildi.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta dün meydana gelen patlamada son açıklanan verilere göre 135 kişi yaşamını yitirdi, 5 bin kişi de yaralandı. Açıklamalara göre 2 bin 700 ton amonyum nitratın neden olduğu patlamada, liman bölümünde büyük bir krater oluştu. Oluşan kraterin uydu görüntüleri de paylaşıldı. Uydu görüntülerinde patlamadan önceki liman ve sonraki halini gösteren görüntüler paylaşıldı.

Beyrut'taki patlamanın öncesi ve sonrasında limanın uydu görüntüleri ortaya çıktı! - Resim : 1

Lübnan, ülkenin ekonomik, siyasi ve sosyal metropolü başkentin limanında 2 bin 750 ton amonyum nitratın patlaması sonucu adeta kalbinden ağır yara aldı.

Nükleer bombalarla ilişkilendirilen patlama sonrasındaki mantar bulutu ve patlamanın yol açtığı şok dalgası görüntülere yansıdı. Ortaya çıkan görüntülerin ardından, felaketin büyüklüğüne ilişkin endişeler de arttı.

Ölümcül patlamadaki en ağır hasarı idari, ticari, sosyal merkezlerin bulunduğu en işlek noktalar aldı.

Uydu görüntülerinde Beyrut Limanı'nın tamamen tahrip olduğu, patlamadan liman çevresindeki birçok lüks kulenin de etkilendiği görülüyor.

 

Beyrut'taki patlamanın öncesi ve sonrasında limanın uydu görüntüleri ortaya çıktı! - Resim : 2

Ayrıca dünyaca ünlü markaların bulunduğu turistlerin uğrak yeri "Suk Beyrut" açık hava alışveriş merkezinde de yerler tamamen cam kırıklarıyla kaplı.

Patlamanın yaşandığı limanın bulunduğu sahil şeridinde yine birçok lüks otel, diplomatik misyona ait binalar, eğlence mekanları, fuar alanı var.

Lübnan'a gelen birçok yabancı turistin ziyaret ettiği Şehitler Meydanı, Muhammed el-Emin Camisi, Aziz George Kilisesi patlamadan doğrudan etkilendi.

Patlamanın yaşandığı noktadan yaklaşık 3 kilometre mesafedeki Meclis binasında büyük yıkım yaşandığı bildirilirken, buradan yaklaşık 1 kilometre mesafedeki Başbakanlık binasının da aynı şekilde patlamanın etkisiyle camlarının kırıldığı ve yapıda hasar oluştuğu aktarıldı.

Lübnan'ın eski Başbakanı Saad el-Hariri'nin evi, İngiltere'nin Beyrut Büyükelçiliği, Avrupa Birliğinin Beyrut Temsilciliği, Birleşmiş Milletler ajansları gibi birçok diplomatik, ticari ve idari bina patlamada zarar gördü.

Ülkedeki ana arterlerden biri olan ve limanın yakınından geçen sahil yolu da aynı şekilde büyük yıkıma uğradı.

Ayrıca bu bölgenin yakınındaki Karantina isimli bölgedeki hastanenin de karşılaştığı hasar sonucu tahliye edildiği bilgisi paylaşıldı.

 

Beyrut'taki patlamanın öncesi ve sonrasında limanın uydu görüntüleri ortaya çıktı! - Resim : 3

BAŞKENTİN MERKEZİNDE BÜYÜK YIKIM

Patlama 2 kilometrelik alanda ağır hasara yol açarken başta liman olmak üzere çevre bölgelerde de büyük yıkıma neden oldu. Limanda görüntülere yansıyan, kule biçimindeki tahıl siloları patlamanın etkisiyle parçalandı. Patlamanın gerçekleştiği deponun bulunduğu alandaysa devasa bir çukur oluştu.

Uluslararası medyada, olayın meydana geldiği ağır hasar bölgesindeki 2 kilometrelik alanda yaklaşık 120 bin insanın patlamadan etkilendiği haberleri yer aldı.

Patlama 4-10 kilometrelik bir alanda da orta şiddette hasara neden oldu, binaların camlarının kırılmasına ve hasar görmesine sebebiyet verdi. Ağır hasar dahil patlamanın, 10 kilometrelik çapta yaklaşık 1 milyon 862 bin kişiyi etkilediği ifade ediliyor. Uluslararası basında patlamanın yaklaşık 250 kilometre mesafedeki Kıbrıs adasından da duyulduğu paylaşıldı.

patlama liman Beyrut Lübnan Beyrut patlama haberler uydu görüntüleri