Beyaz Baretliler'in kurucusu Le Mesurier İstanbul'da ölü bulundu!

İngiliz ajan

Suriye'de 2012 sonunda kurulan ve Beyaz Baretliler olarak bilinen Sivil Savunma ekiplerinin kurucusu olan eski İngiliz istihbarat subayı James Gustaf Edward Le Mesurier'in İstanbul'da ölü bulunduğu bildirildi.

Komşusu ve eski diplomat, eski İngiliz istihbarat subayı (MI6) olan James Gustaf Edward Le Mesurier'in İstanbul Beyoğlu'ndaki evinde ölü bulunduğu bilgisini paylaşırken, ölüm sebebinin şu an için belirsiz olduğunu söyledi. 

BBC haberin siyaset editörü Mark Urban, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Le Mesurier'in İstanbul'daki evinin balkonundan düşerek öldüğünü belirtirken, bir meslektaşına dayandırdığı ifadede onun sözlerini şöyle aktardı; "Dairesini gayet iyi biliyorum, balkondan düşmesi mümkün değil."

8 Kasım'da Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rusya dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova'nın, eski İngiliz ajanı olan Beyaz Baretliler'in kurucusu James Le Mesurier, Balkanlar ve Ortadoğu da dahil dünya genelindeki birçok çatışmada ortaya çıktı. Bazı araştırmacılar, bu kişinin Kosova'daki görevi sırasında terör örgütleriyle irtibatı olduğunu belirtiyor." ifadelerine yer verildi.

EŞİNİN İFADESİ

Le Mesurier'in 4 yıldır Türkiye'de bulunduğu belirtilirken evinin Büyükada'da olduğu, ölü bulunduğu sokakta ise ofisinin yer aldığı kaydedildi. Eşinin ilk ifadesinde eğitim kurumu bulunan James Gustaf Edward Le Mesurier'in iş yoğunluğu nedeniyle bir süredir stres nedeniyle uykusuzluk yaşadığı bu nedenle de uyku ilacı kullandığını söylediği öğrenildi. Kadının, saat 04.00 sıralarında uyku ilacı aldıklarını, kapının çalması üzerine uyandığını ve eşinin cesedini çevredekilerin uyarısı üzerine gördüğünü söylediği belirtildi.

Le Mesurier ve eşinin kaldığı 3. kattaki home ofise sadece parmak izi ile açılan kapıdan girilebildiği kaydedildi. Yapılan güvenlik kamerası incelemesinde de olay sırasında binada sadece çiftin olduğu belirlendi.

SOKAK SAKİNLERİ TARTIŞMA SESLERİ DUYDUKLARINI SÖYLEDİ

Suriye'de 'Beyaz Baretliler' olarak bilinen gruba desteği ile tanınan eski İngiliz istihbarat subayı Le Mesurier'in cesedi incelemenin ardından Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Le Mesurier'in ölü bulunduğu sokak ve ofisinin yer aldığı binada ise polisin incelemesi devam ediyor. Sokak sakinleri gece 03.00 sıralarında tartışma sesleri duyulduğunu söyledi. Le Mesurier'in bir kadın ile tartıştığını söyleyen sokak sakinleri sonrasında ise olayın gerçekleştiğini ifade ettiler. 

İSTANBUL VALİLİĞİ AÇIKLAMA YAPTI

İstanbul Valiliği'nden Eski İngiliz istihbarat subayı James Gustaf Edward Lemesurier'in ölü bulunmasıyla ilgili yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, "Beyoğlu Kemankeş Karamustafapaşa Mahallesinde, bugün sabah saatlerinde meydana gelen, İngiliz uyruklu James Gustaf Edward Lemesurier isimli şahsın ölüm olayı ile ilgili geniş kapsamlı idari ve adli tahkikat başlatılmıştır" ifadelerine yer aldı. 

Beyaz Baretliler'in kurucusu Le Mesurier İstanbul'da ölü bulundu! - Resim : 1

RUSYA'DAN ELEŞTİRİLERE YANIT

Rusya Dışişleri Bakanlığınca sosyal medya sitesi Facebook üzerinden yapılan açıklamada, James Gustaf Edward Lemesurier'un hayatını kaybetmesine dair değerlendirmelere yer verildi.

İngiliz medyasının Lemesurier'un ölümünün Rusya ile ilişkilendirmesine "anlam verilemediğinin" belirtildiği açıklamada, "James'in ölümüne dair soruşturma bile başlamadı ancak İngiliz gazeteciler Rusya karşıtı yaklaşımlarına başladı bile. Rusların masumiyeti belli olduğunda, İngiliz medyası yankılanan başka taraflara geçecektir." yorumu yapıldı.

Rusya'nın eski casusu Aleksander Litvinenko'nun zehirlenerek öldürülmesinde de benzer bir durumun yaşandığı savunulan açıklamada, "Gerçek, dürüst gazetecilik İngiliz medyasıyla bağdaşmıyor." ifadesine yer verildi.

BU SABAH KARAKÖY'DE KİMLİĞİ BELİRSİZ ERKEK CESEDİ BULUNMUŞTU

Bugün saat 06.00'da Beyoğlu İlçesi Kemankeş Karamustafa Paşa Mahallesi Kemeraltı Caddesinde bulunan Kaptanı Derya Kılıç Ali Paşa Cami yanındaki Hamam Sokağında Beyoğlu'nda kimliği belirsiz bir erkek cesedi bulunmuş, vatandaşlar durumu hemen polis ekiplerine haber vermişti. Olay yeri ekiplerinin incelemelerinde ölen kişinin üzerinden kimlik çıkmazken, cesedin yüzünde kesici alet yarası, elleri ve ayaklarının ise kırık olduğu tespit edilmişti. 

NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ'NE ADAY OLDULAR, OSCAR'A LAYIK GÖRÜLDÜLER 

Küresel çapta, arama kurtarma çalışmaları sırasında taktıkları baretler nedeniyle "Beyaz Baretliler" olarak bilinen Suriye Sivil Savunması, 2012'de kuruldu.

Beşar Esed rejiminin sivil yerleşimlere saldırılarını yoğunlaştırdığı dönemde gönüllü faaliyetlerini başlatan Sivil Savunma ekipleri, 2 bin 900 civarı personelle yerel halka umut olmaya devam ediyor. 

Ekipler, arama kurtarma çalışmalarının yanı sıra yangınlara müdahale, elektrik, su şebekelerindeki sorunları giderme, moloz temizleme çalışmaları da yapıyor. 

Aralarında 200'den fazla kadın gönüllünün de bulunduğu Sivil Savunma, 2016'da Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmişti. 

Ekibin gönüllülük faaliyetlerinin konu alındığı White Helmets isimli yapım da 2017'de "En İyi Kısa Belgesel" dalında Oscar'a layık görülmüştü. 

Rejim ve destekçilerinin saldırılarını ve işledikleri suçları belgeleyen Beyaz Baretliler, rejimin ve destekçilerinin sürekli kara propagandasına da maruz kalarak hedef gösteriliyor.

BEYAZ BARETLİLERİN KURUCUSU LE MERUSIER KİMDİR?

James Le Mesurier, 1994 yılında Sandhurst Kraliyet Askeri Akademisi'nde İngiliz Ordu subayı olarak emekli bir Britanyalı gibi görünüyor. Kraliyet Yeşil Ceketler'den aldığı eğitimin ilkiydi ve bunun için Kraliçe Madalyası bile aldı. Neredeyse hemen Yugoslavya'da, önce Bosna'da, ardından Kosova'nın başkenti Priştine'de sahne arkasında istihbarat subayı olarak çalışmak üzere savaşa gitti.

Ancak 2005 yılında, İngiliz ordusundan ayrılarak paralı şirketler ve özel istihbarat servisleri dünyasında aktif olarak görev almaya başladı. 

2008 yılında, Richard A. Clark ve George Bush hükümetinde eski bir askerin American Good Harbour şirketinde yetkili müdür olarak görev alarak, güvenlik politikasının geliştirilmesine yardımcı oldu. Böylece diğer şeylerin yanı sıra, Irak'a karşı savaşı şekillendirmeye yardımcı oldu. Fakat burada da uzun süre kalmadı ve kısa süre sonra Orta Doğu'ya, özellikle de Dubai'ye, bölgedeki ticari merkeze geri döndü.

son dakika son dakika haber James Gustaf Edward Le Mesurier Beyaz Baretliler Suriye