Bebek ihtiyacı Çin'i harekete geçirdi: Kısırlaşamazsınız!

Çin
Bebek ihtiyacı Çin'i harekete geçirdi: Kısırlaşamazsınız!

Çin'de doğum oranlarının düşmesi devleti harekete geçirdi. Nüfusun önüne geçilemeyecek bir şekilde azalmasından korkan hükümet tek çocuk politikasından vazgeçerken doğumlar artmayınca doğum kontrolü operasyonlarına da müdahale etmeye başladı!

Çin'in Jinan şehrinde ilk kez anne olan Zhao Zihuan, geçen yıl bir erkek çocuk dünyaya getirmeden önce iki kez düşük yapmıştı. Yedi saat süren başarılı doğumu ise acil sezaryen ile sona erdi. Çocuk bakım sürecinden yorgun düşen 32 yaşındaki kadın ve eşi, kendileri için bir çocuğun yeterli olduğuna karar verdiler ve bu yılın nisan ayında vazektomi hakkında bilgi almaya başladılar.

Ancak bu çabaları doğrultusunda başvurdukları iki hastane tarafından geri çevrildiler. Bir doktor, Zhao'nun eşine, ülkenin yeni aile planlaması kuralları uyarınca söz konusu operasyona artık izin verilmediğini söyledi.

Yayıncılık sektöründe çalışan Zhao, “Aynı anda hem korktum hem de sinirlendim” diyor ve devam ediyor:

“Ya kazara hamile kalırsam? Çocuğu dünyaya getirmekten başka seçeneğimiz olmayacak. Bunun yükü çok büyük olacak.”

Otuz yıldan fazla bir süredir Çinli yetkililer nüfus artışını kontrol etmek için erkekleri ve kadınları kısırlaştırmaya zorladı zira tek çocuk politikasının dışına çıkmanın bedeli oldukça ağırdı. Hükümet şimdi ise sosyal istikrarı ve ekonomiyi tehdit edebileceğinden korktuğu için doğum oranını yeniden artırmaya çalışıyor. Hastane vazektomi talebiyle gelen erkekleri geri çeviriyor.

Erkeklere uygulanan vazektomi ile sperm yolları kesilir, bağlanır ya da mühürlenir. Bu sayede doğum kontrolünde neredeyse yüzde 100'e yakın bir oranla başarı elde edilir.

'RİSKİN FARKINDAYIZ...'

Jingzhou kentindeki bir hastanenin müdürü olan Yang, “Vazektomi teoride oldukça basit bir ameliyat ancak devlet hastaneleri neredeyse her zaman hastaları geri çevirmekte. Çünkü hükümetin onaylanmadığı açık olan bir işlemi gerçekleştirmenin risklerinin farkındayız” diyor.

Bu konu hakkında konuştuğu için cezalandırılmaktan şekinen ve bu yüzden isminin sadece bir kısmını paylaşan Yang, “Temel politika Çin'in daha fazla doğuma ihtiyacı duyması” şeklinde konuşuyor.

Kasım ayında yayınlanan resmi verilere göre Çin, 2020'de 1.000 kişi başına 8.5 doğum kaydetti. Bu 70 yıldan fazla bir sürede kaydedilen en düşük oran. Demograflar, dünyanın en düşük doğurganlık oranlarından biriyle - kadın başına 1.3 çocuk; 1.38 oranlı Japonya'nın altında- Çin'in nüfusunun birkaç yıl içinde düşmeye başlayabileceğini tahmin ediyor.

Yine de, eski tek çocuk politikası gibi korkunç derecede kısıtlayıcı olarak değerlendirilen aile planlaması kurallarının gevşetilmesi, daha büyük aileleri teşvik etmek için verilen nakit sübvansiyonlar ve daha uzun ebeveyn izni dahil olmak üzere, eğilimi durdurma çabaları; daha fazla Çinli çiftin çocuk sahibi olmamayı seçmesiyle başarısız olma yolunda...

ONAY ALMAK ZORUNDALAR!

Çin aile planlaması yasası, vatandaşların doğum kontrolünü seçme de dahil olmak üzere üreme haklarının korunduğunu söylüyor. Ameliyatla ilgili resmi bir yasak veya özel kısıtlama da yok, ancak vazektomi, tüp ligasyonu ya da kürtaj yapan hastaneler ve doktorlar bu işlemler öncesinde ilçe düzeyindeki sağlık departmanları tarafından onay almak durumunda.

Bazı çiftler ise zamanında tek çocuk politikası dahilindeki cezaların vazektomi, tüp ligasyonu yta da kürtaj için de uygulanmasından çekiniyor.

Devlet Konseyi tarafından eylül ayında yayınlanan kılavuz ilkelerde, yerel yönetimlerin “tıbbi olmayan nedenlerle” kürtaj sayısını azaltmaya çalışması gerektiği ifade edildi. Pekin daha fazla çocuk için baskı yaparken ülke genelinde kürtaj sayıları azaltılmaya çalışılıyor.

2016'da iki çocuk politikasına geçen Çin'de 2015'te 149 bin 432 vazektomi yapılırken bu sayı 2019'da 4 bin 742'ye düştü.

Guangzhou'da yaşayan 23 yaşındaki metin yazarı Zhou Muyun, vazektomi yaptırmak isteyince doktorlar tarafından “çok genç olduğu için” geri çevrildi.

Mayıs ayında ise devlet üç çocuk politikasını duyurdu. Öte yandan sosyologlar ise vazektominin ataerkil yapının alışkanlıkları nedeniyle de ekstra bir hassasiyetle geri çevrildiğini öne sürüyor.

'ATAERKİL GELENEK...'

British Columbia Üniversitesi'nde sosyoloji doçenti olan ve Çin'de cinsiyet ve demografi konularına odaklanan Yue Qian, “Bu, uzun bir ataerkil geleneği yansıtıyor. Evlilik, aile, doğurganlık ve doğum kontrolü ile ilgili konularda erkekler asla merkeze alınmaz” ifadelerini kullanmakta.

Zhao ve eşi nihayet Jinan'ın dışında küçük bir devlet hastanesinde vazektomiyi gerçekleştirdiler. Zhao'nun eşi “Ameliyat masasında bile beni ikna etmeye çalışıyorlardı” diyor ve ekliyor:

“Sonuçta çocuğu yetiştirecek olan hükümet değil biziz.”

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı Washington Post'ta “In need of a baby boom, China clamps down on vasectomies” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Çin çocuk tek çocuk politikası