BBC'nin 'sahte belge' raporu İngiltere'yi karıştırdı! Başbakan Boris Johnson: Çok endişeliyim

Boris Johnson
BBC'nin 'sahte belge' raporu İngiltere'yi karıştırdı! Başbakan Boris Johnson: Çok endişeliyim

BBC'nin 'sahte belge' raporu İngiltere'yi karıştırdı. Başbakan Johnson, BBC'nin Prenses Diana'yla röportaj için sahte belge üretmesi ve bunu örtbas etmesine ilişkin soruşturmanın bulguları konusunda "çok endişeli" olduğunu söyledi.

İngiltere’de Prens William ve kardeşi Prens Harry, anneleri Prenses Diana’nın ölümü için BBC’yi suçladı. BBC’nin Prenses Diana ile röportaj yapabilmek için sahte belge düzenlemesini, annelerinin ölümüne katkı sağladığını iddia ettiler.

Eski yargıç John Dyson’ın yürüttüğü, BBC'nin 1995 yılında Prenses Diana'yla ve Panorama adlı programda yayınlanan röportajın nasıl alındığına dair bağımsız soruşturma tamamlandı.

BBC RÖPORTAJ İÇİN SAHTE BELGELER ÜRETMİŞ

Soruşturmaya göre, BBC muhabiri Matin Bashir’in, Kraliyet Ailesi'nin Prensesi izletmek için bazı kişilere ödeme yaptığına dair sahte belgeler üretti ve bunları hem Diana hem de Charles Spencer’a gösterdi.

Bu sahte belgeyle Bashir, Prenses ve kardeşinin güvenini kazanıp röportaj yapılmasını kabul ettirdi. O dönem kanalın haber müdürlüğünü üstlenen eski BBC Genel Müdürü Tony Hall ise olayın üstünü titizlikle örttü.

BORIS JOHNSON: ENDİŞELİYİM

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, "Açıkça Lord Dyson'ın raporun bulguları konusunda çok endişeliyim" açıklamasını yaptı. 

Soruşturmayı yürüten eski yargıç John Dyson'a teşekkür eden Johnson, BBC'nin bir daha böyle bir şeyin olmaması için mümkün olan her adımı atacağını umduğunu belirtti.

Adalet Bakanı Robert Buckland, Sky News'e yaptığı açıklamada, raporun BBC bünyesindeki "çok ciddi bazı soruları" ve "yönetmeyle ilgili sorunları" gündeme getirdiğini ifade ederek, "Bence bir özür bir başlangıç, ama bunun konunun sonu olduğunu düşünmüyorum" diye konuştu.

Londra Polis Teşkilatından yapılan açıklamada ise, bir cezai soruşturmayı destekleyecek "önemli yeni kanıtlar" olup olmadığına bakmak için raporun içeriğini değerlendireceği bildirildi.

Polis, mart ayındaki açıklamasında, röportajla bağlantılı olarak bir "yasa dışı faaliyet" soruşturması başlatmaya yer olmadığını savunmuştu.

Kaynak: Reuters

BBC Prenses Diana Boris Johnson