Baykar Litvanya'ya Ukrayna'ya gönderilmesi için 1 adet ücretsiz Bayraktar TB2 gönderecek

Ukrayna

Litvanyalıların Bayraktar insansız hava araçlarını satın almak için düzenlediği bağış kampanyasında yaklaşık 6 milyon euro toplamasından sonra İHA'ların üreticisi Baykar ve Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) TB2 İHA'larının Ukrayna'ya gönderilmesi için Litvanya'ya bağışlanmasına karar verdi.

Litvanyalıların Bayraktar TB2 insansız hava araçlarını satın almak için düzenlediği bağış kampanyasında yaklaşık 6 milyon euro toplamasından sonra İHA'ların üreticisi Baykar ve Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) TB2 İHA'larının Ukrayna'ya gönderilmesi için Litvanya'ya bağışlanmasına karar verdi.

Litvanya Savunma Bakanlığının açıklamasına göre, Baykar'ın birkaç hafta içinde teslim edeceği İHA'lar Litvanya ve Ukrayna bayraklarının renkleriyle boyanacak.

Litvanya Savunma Bakanı Yardımcısı Vilius Semaska, "İHA'ların satın alımıyla ilgili koşullar üzerinde anlaşmak için Türkiye'ye geldik ancak bizim için olabilecek en hoş sürprizi hazırlamışlardı" diye belirtti.

İHA'ların üreticisi Baykar şirketi de Twitter'dan bağışı doğruladı. Şirket, bakan yardımcısı Semaska'nın fotoğraflarının da olduğu tweetinde şöyle belirtti:

"Litvanya halkının duyarlı kampanyasının başarıyla tamamlandığını Savunma Bakan Yardımcısı @VSemeska'dan öğrendik. Litvanya'ya 1 adet #BayraktarTB2 sağlayacağız. Toplanan bağışın tamamının Litvanya tarafından Ukrayna'ya insani yardım olarak gönderilmesini rica ediyoruz."

Litvanya'daki yüzlerce insan, Rusya'nın işgali altındaki Ukrayna ile dayanışma sergilenmesi adına TB2 İHA'larının satın alınması için düzenlenen bağış kampanyasına katılmıştı.

Laisves TV'nin haberine göre, küçük bağışlarla yalnızca 5.5 gün içinde toplam 5.9 milyon euro (6.2 milyon dolar) fon toplandı.

Savunma bakanlığı, toplanan bağışın yaklaşık 1.5 milyon euroluk kısmının İHA'nın silahları için harcanacağını, bağışın geri kalan miktarınınsa Ukrayna halkına yardım için kullanılacağını belirtti.

Ukrayna daha önce onlarca TB2 İHA'sı satın almış ve bunları Rusya'ya karşı etkili bir şekilde kullanmıştı.

Bakan yardımcısı Semaska, Reuters'a yaptığı açıklamada Litvanya'nın Bayraktar markalı ya da benzer bir İHA'yı kendi ordusu için de satın almayı planladığını belirtti.

"TB2 ile ilgileniyoruz fakat TB3 ya da füzelerle silahlandırılmış başka bir İHA da olabilir."

Kaynak: Reuters

baykar Litvanya ukrayna Bayraktar Bayraktar TB2