Başparmağını diktirmek için 18 saatte ülkesine döndü! 'Daha ucuza geldi!'

Hindistan
Başparmağını diktirmek için 18 saatte ülkesine döndü! 'Daha ucuza geldi!'

Dubai'de çalışan bir marangoz, çalıştığı esnada başparmağını makinaya kaptırdı. Kopma noktasına gelen parmağını diktirmek için 18 saatte Dubai'den Hindistan'a giden işçi bunun daha uygun bir yöntem olduğunu söyledi. Peki o marangozun sigortası yok muydu?

Hintli bir marangoz kopan baş parmağını diktirmek için Dubai'den Hindistan'a uçtu. Bu kulağa oldukça garip gelen yolculuğun gerçekleşmesinin tek bir sebebi var: Sağlık sigortası. Birleşik Arap Emirlikleri'nde çalışan 8 milyon göçmen işçinin çoğu gibi marangozun da sigorta poliçesi tıbbi acil durumlarla ilgilenmiyor.

Marangozu ameliyat eden doktor Aashish Chaudhary, “Çok şanslıydı” diyor ve devam ediyor:

“Baş parmağı kazara, çok keskin bir bıçağı olan bir makineye sıkışmıştı. Genelde 14-15 saatlik bir zaman tanıyoruz ameliyat için o ise Dubai'den yaklaşık 18 saat sonra gelebildi.”

'BÖYLE BİR VAKAYI İLK KEZ GÖRÜYORUZ'

Dr. Chaudhary, ameliyat sırasında marangozun başparmağının etrafındaki atardamarların hala çalıştığını gördü. Bu onun tabiriyle hoş bir sürprizdi. “O zamandan beri iyileşti ancak böyle bir vakayı ilk kez görüyoruz” diyen Dr. Chaudhary marangozun aktardığı ilginç detayı da hatırlatıyor:

“Bize ilk uçakla Hindistan'a uçmasının, burada ameliyat olmasının ve Dubai'ye geri dönmesinin, Dubai'de ameliyat olmaktan çok daha ucuza geldiğini söyledi.”

Başparmağını diktirmek için 18 saatte ülkesine döndü! 'Daha ucuza geldi!' - Resim : 1

Belki Dr. Chaudhary ilk kez bir göçmen işçinin parmağını dikmek zorunda kalıyor ancak BAE'de çalışan bir çok göçmen işçi, ülkenin çalışma yasalarındaki boşluklardan ötürü oldukça savunmasız vaziyette. BAE, göçmen işçi haklarında son yıllarda önemli adımlar attı ancak nüfusunun yüzde 80'i göçmen işçilerden oluşan BAE'nin hala atması gereken oldukça büyük adımlar bulunuyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü ile çalışan göçmen hakları araştırmacısı Rejimon Kuttappan şunları söylüyor:

“Yasalar açık: İşveren, işyerindeki acil durumlarla ilgilenmeli, işçi ve ailesi için sağlık sigortası ve sağlık kartları sağlamalı. Ancak hükümet, bu yasaların gerçekten uygulanıp uygulanmadığını kontrol etmek için herhangi bir sorumluluk üstlenmiyor.”

Başparmağını diktirmek için 18 saatte ülkesine döndü! 'Daha ucuza geldi!' - Resim : 2

Kuttappan birçok göçmen işçinin sağlık sigortasına erişimde karşılaştığı en büyük engelin “vize ikamesi” adı verilen yasa dışı bir uygulama olduğunu ifade ederken uygulamayı şöyle açıklıyor:

“Diyelim ki bir şirketin 50 mühendise ihtiyacı var ama bu tür vize için 20 kotaları var. Şirket mühendis ihtiyacını karşılayabilmek adına mühendisleri sürücü veya duvar ustası olarak gösterecek ve onları işe alacak.”

EĞER VİZEDEKİ İŞİ FARKLIYSA...

Bu şartlar altında yaralı işçinin işi vizenin belirttiğinden farklıysa, sağlık sigortasından sınırlı olarak yararlanabiliyor. Örneğin bir fabrikada sürücü vizesiyle çalışan bir kimya mühendisi, kimyasal madde temasıyla bir yanıkla karşı karşıya kaldıysa hastanede sigorta çok düşük oranda masraf karşılıyor.

Dubai'de bir parfüm fabrikasında çalışan Pakistanlı göçmen Abbas ise “BAE'deki hemen her göçmen işçinin sağlık sigortası poliçesini analiz ederseniz sadece temel öksürük ve soğuk algınlığı gibi hastalıkları kapsadığını görürsünüz. Diş tedavisi, ani kazalar ve diyabetik test şeritlerini kapsamıyor” ifadelerini kullanmakta.

Pek çok çalışan yetkililere veya sivil toplum kuruluşlarına başvurmuyor zira sınır dışı edilmekten ve işlerini kaybetmekten korkuyorlar. Bir başka sorun da işçilerin pasaportlarına işverenler tarafından el konulması. BAE kanunlarına göre bu yasak. İşçilerin ülkeyi terk etmek için patronlarından izin almaları gerekmiyor.

Bir inşaatta çalışan 24 yaşındaki işçi Adnan ise yasaya rağmen bu uygulamanın çok yaygın olduğunu ifade ediyor:

“İşvereniniz tarafından kelimenin tam anlamıyla hapsedilmiş durumdasınız. Çıkış yolu yok. Ve ücretli izinler söz konusu bile olamaz.”

BAE YENİ YASA ÇIKARIYOR

Tüm bunların yanında hükümet koşulları iyileştirmek istiyor. Geçen ay BAE, Şubat 2022'den itibaren yürürlüğe girecek yeni bir iş kanunu duyurdu. Esnek çalışma saatleri, daha iyi çalışma ilişkileri, zorbalık karşıtı yönergeler, çocuk işçiliğe karşı katı kurallar ve ücretli izinler yasanın kapsamında.

BAE'de yaklaşık on yıldır bir parfüm üreticisinde çalışan 32 yaşındaki Murtaza ise Katar'da düzenlenecek FIFA Dünya Kupası nedeniyle gözlerin Körfez'e döneceğinin altını çiziyor ve gelişmelerin bu sebeple 2022'den itibaren biraz da mecburiyetten gerçekleşeceğini öne sürüyor.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı Vice'ta “This Carpenter’s Thumb Got Cut Off in Dubai. He Flew to India to Get it Fixed” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Dubai Hindistan işçi