BAE'nin ilk astronotu dünyaya döndü

Yaklaşık 4 bin kişi arasından seçilerek Birleşik Arap Emirlikleri'nin ilk astronotu unvanını elde eden askeri savaş uçağı pilotu Hazza El Mansouri'nin tarihi uzay yolculuğunda nasıl ibadet edeceği tartışma konusu olmuştu. Mansouri dünyaya döndü

Birleşik Arap Emirlikleri'nin ilk astronotu Hazza Al Mansouri ve ona eşlik eden Rus kozmonot Alexey Ovchinin ve NASA astronotu Nick Hague, altı saatlik bir yolculuktan sonra dünyaya ulaştı. Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) görevlerini tamamlayan astronotlar Soyuz MS-12 iniş kapsülü ile Kazakistan bozkırına iniş yaptı. Al Mansouri, Soyuz MS-15 insanlı uzay aracı ile 25 Eylül'de Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatılmıştı. Uzayda bir hafta kalan Al Mansouri, bir dizi deney gerçekleştirdikten sonra dünyaya döndü. Üç astronot kapsülden çıkarılarak ön kontrollerin ardından dinlenmeleri için götürüldü. Kapsülden çıkarılan BAE'nin ilk astronotu 35 yaşındaki Mansouri, ülkesinin bayrağına sarılıp gülümseyerek uzaklaştı.

Müslüman astronotun nasıl ibadet edeceği tartışma konusu olmuş, ülkenin İslam İşleri Otoritesi, Mansouri'ye özel ibadet kitapçığı hazırlamıştı.

Kurum, Mansouri'ye namaz kılabilmesi için Mekke saatini takip etmesini önermiş, namaz kılarken Mekke'ye doğru saf tutmanın gerekliliği anlatılırken, her 90 dakikada Dünya yörüngesinde turlayan ve sıfır yerçekimi olan bir ortamda eğer yapabilirse Dünya'ya yüzünü dönmesini, bunun çok zor olması halinde herhangi bir yönde ibadet etmesi tavsiye edilmişti. 

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda günlük ihtiyaçlar için su bulunduğu belirtilirken, abdest alması için suyun yeterli gelmemesi durumunda su yerine taş veya kum kullanılması önerilmişti.  

BAE'NİN İLK ASTRONOTUNUN NASIL İBADET EDECEĞİ TARTIŞMA KONUSU OLDU

Birleşik Arap Emirlikleri BAE astronot Haber Global haberler