BAE'den flaş Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklaması: Tarihi bir görüşme

Recep Tayyip Erdoğan
BAE'den flaş Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklaması: Tarihi bir görüşme

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnoun Bin Zayed Al Nahyan'ı kabul etmesinin ardından BAE'den açıklama yapıldı. Görüşme 'tarihi bir toplantı' olarak nitelendirildi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkiler ile bölgesel konular değerlendirildi. Görüşmede, Birleşik Arap Emirliklerinin Türkiye’ye yönelik yatırımları da ele alındı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Diplomasi Danışmanı Enver Gargaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnoun bin Zayed Al Nahyan'ı Ankara'da kabul etmesini "tarihi bir görüşme" olarak nitelendirdi.

Gargaş, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Bin Zayed'in Türkiye ziyaretine dikkati çekerek BAE'nin ilişkilerini güçlendirmeye devam ettiğini ifade etti.

BAE'de daha önce Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini de yürüten Gargaş, şunları kaydetti:

"Şeyh Bin Zayed, Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile tarihi ve olumlu bir toplantı yaptı. Toplantının ana odak noktalarını da iş birliği ve ekonomik ortaklıklar oluşturdu. BAE köprüler kurma ve ilişkilerini güçlendirmeye devam ediyor. Refah ve kalkınma içerideki içgüdümüz olduğu gibi dış politikamızın da lokomotifidir."

"DEVLETLER ARASINDA BU TÜR İNİŞLER ÇIKIŞLAR OLABİLİR"

Başkan Erdoğan, "BAE'den gerçekleşen bu ziyaret, iki ülke arasındaki buzların eridiği anlamına mı geliyor?" sorusu üzerine, şunları kaydetti:

"Devletler arasında bu tür gidiş gelişler, iniş çıkışlar olabilir ve olmuştur da. Burada da benzer bazı durumlar oldu. Şu an itibarıyla yaklaşık birkaç aydır bizim istihbarat örgütümüz başta olmak üzere Abu Dabi yönetimiyle bazı görüşmeler yaparak bu görüşmelerle belli bir yere gelmiş bulunuyoruz. 

BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı yanımızdaydı. Onunla bir görüşmemiz oldu. Görüşmede, BAE'nin Türkiye'ye yönelik yatırımlar konusunda görüşmeler yaptık. Hangi alanlarda ne gibi yatırımlar yapılabilir, onları görüştük. Çok ciddi bir yatırım planları var. İnşallah bunu Varlık Fonu Başkanı arkadaşımız, bunu muhattaplarıyla iyi götürürse, BAE ülkemizde ciddi yatırımlara girecek.

Bundan sonraki süreçte de Muhammed Bin Zayed ile de bazı görüşmeleri yapma durumlarımız olacaktır, inşallah olacaktır diye düşünüyorum bugünkü görüşmeden sonra.

Bu görüşmelerle bölgedeki bazı sıkıntıları aynı kültürün, aynı inancın mensupları olarak inşallah gidermiş oluruz. Çünkü biz bölgenin esas aktörlerinin birbirleriyle doğrudan konuşmasını, müzakere etmesini, kendi sorunlarını birlikte çözmelerini önemsiyoruz. Ben de bu konuda çok hassasım."

TALİBAN'DAN KAÇAN AFGANİSTAN CUMHURBAŞKANI GANİ'NİN DE BAE'DE OLDUĞU DUYURULDU

Dün Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanlığı, Taliban'dan kaçan Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkesini terk ettikten sonra BAE'nin Abu Dabi kentinde ailesiyle birlikte olduğunu açıkladı.

Daha önce doğrulanmayan iddialara göre, Afganistan Cumhurbaşkanı Gani'nin ülkesini Taliban'a bırakarak kaçmasının ardından Tacikistan'a, Özbekistan'a ve Umman'a kaçtığı spekülasyonları basında yer aldı. 

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanlığı, Eşref Gani ve ailesinin Birleşik Arap Emirlikleri'nde olduğunu ve ülkeye 'insani gerekçelerle' kabul edildiğini duyurdu.

Abu Dabi, Gani ve ailesinin sığınma koşullarını, tam olarak nerede olduğunu, ikametine dair ödemelerin nasıl olacağına dair herhangi bir ek bilgi sağlamadı.

 

 

Kaynak: Haber Global TV

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Birleşik Arap Emirlikleri BAE