Bacağı kesilen deve ülke gündemine oturdu

AJANS BİZİM
Pakistan Yaşam Haberleri
Bacağı kesilen deve ülke gündemine oturdu

Pakistan'ın Sindh eyaletinde bir çiftlik sahibi ve beş çalışanı, tarlasına giren bir devenin bacağını kestikleri için tutuklandı. Bu olay, üst düzey siyasi liderlerin dikkatini çekti ve şimdi Dubai'den hayvan için protez bacak ayarlanıyor.

Rustum Shar ve beş çalışanı geçtiğimiz hafta sonu Sanghar bölgesinin Mund Jamrao köyünde hayvanın sağ bacağını kestikten sonra devenin kesik bacağını gururla tuttuğu bir video yayınlamasının ardından tutuklandı.

Video, sosyal medyada hayvan hakları örgütlerinin ve halkın tepkisine neden oldu. Hükümetten zalimce davranışı nedeniyle çiftlik sahibine karşı harekete geçmesini talep edildi. 

Devenin sahibi köylü Sumar Behan konuyu polise bildirmedi, ancak olayın ortaya çıkmasının ardından yetkililerle temasa geçmiştir.

Hayvancılık Bakanı Kazım Jato, Sindh Başbakanı Seyid Murad Ali Şhah'ın talimatıyla barınağı ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, “Deve derhal Karaçi'deki Kapsamlı Afet Müdahale Hizmetleri (CDRS) hayvan barınağına nakledildi ve deve için Dubai'den bir protez bacak sipariş edildi” dedi.

PROREZ BACAK DUBAİ'DEN

Bakan, Sind hükümetinin hayvanın tedavi masraflarını karşılamayı taahhüt ettiğini ve Pakistan Halk Partisi (PPP) Başkanı Bilaval Butto Zerdari'nin Dubai'den deve için bir protez bacak ayarladığını söyledi.

Jatoi, devenin bacağının iyileşmekte olduğunu ve tedavisindeki sonraki adımları belirlemek için Salı günü röntgen çekileceğini de kaydetti. 

CDRS Benji Direktörü Sarah Cihangir, barınak personeli tarafından Cammiye olarak adlandırılan devenin durumunun stabil olduğunu ancak enfeksiyonun sürekli bir tehdit olduğunu söyledi. “Durumu stabil ama bacağı enfeksiyon kapmış durumda. Tedavisi yeni pansumanlar, antibiyotikler ve serum sıvılarının uygulanmasını içeriyor [...] enfeksiyonu uzak tutmaya çalışıyoruz.”

Polis, köylünün suçlunun kimliğini tespit etmeyi ve ona karşı suç duyurusunda bulunmayı reddettiğini, bu nedenle Devlet adına kimliği bilinmeyen altı kişiye karşı bir FIR düzenlendiğini söyledi.

Polis tarafından yapılan bir başka suç duyurusunda ise üniformalı görevlilerin Cumartesi günü altı şüpheliyi tutuklamaya çalıştıkları sırada kendilerine direnildiği ve saldırıya uğradıkları belirtildi.

Müfettiş Yardımcısı Atta Hussain Jutt, şüphelilerin Pazar günü nöbetçi sulh hakimi Asif Sial'in karşısına çıkarıldığını ve dört gün süreyle gözaltında tutulduklarını söyledi.