Babası Kongre'yi bastı, onu ihbar etti, ailesi dağıldı

ABD Web Özel ÖZEL HABERLER
Babası Kongre'yi bastı, onu ihbar etti, ailesi dağıldı
Babasını ihbar eden Jackson Refitt'in iki ablası ve bir kız kardeşi daha var. Fotoğraf: Refitt ailesi

18 yaşındaki Jackson Reffitt'in babası geçen yıl 6 Ocak'ta Amerikan Kongre Binası'nı basan topluluk arasındaydı. Babası şu an hapiste, onu ihbar eden oğlu ise evden çıktı, yardım paraları ile yaşıyor. Bu bir ailenin parçalanma hikayesi...

Her toplumun tarihinde büyük travmalar vardır. Doğal afetler veya politik düzenin değişmesi sonucunda yaşananların tam etkisi yıllar içerisinde kendini gösterir. ABD toplumu da 21. yüzyılda büyük travmalar yaşadı.

Bunlar arasında 11 Eylül saldırıları başı çekerken ABD Başkanı Donald Trump tarafından kışkırtılan bir kalabalığın 6 Ocak 2021 tarihinde ABD kongre binasını işgal etti. Olay büyük kan dökülmeden engellendi. Trump işlerin kontrolünden çıktığını hissettiğinde asilere ‘evlerine dönmeleri gerektiği’ çağrısında bulundu.

İsyancılar evlerine döndükten sonra FBI ülkenin dört bir yanında insan avına çıktı. 5 Ocak günü Guy Reffitt isimli üç çocuk babası bir adam yanına otomatik tüfeği ve silahını alarak Başkent Washington’daki kongre binasını işgal etmek üzere yola çıktı.

Babası Kongre'yi bastı, onu ihbar etti, ailesi dağıldı - Resim : 1
Guy Reffitt'e Kongre baskınında polis tarafından biber gazı sıkılmıştı. Fotoğraf: ABD Adalet Bakanlığı

1800 kilometreden fazla otomobille yol yaparken çelik yeleğini bile yanında götürdü. Her şeyi göze almıştı. Kongre binasına koşarken polis onu biber gazı ile engellemeye çalıştı. O anları kameralar saniye saniye kayıt etti.

Trump’ın çağrısından sonra eve döndüğünde 18 yaşındaki oğlu Jackson ve kızı Peyton’a (17), “Eğer beni ihbar ederseniz hainsiniz ve hainlere ne olduğunu bilirsiniz” ifadelerini kullandı. Bilmediği şey oğlunun onu halihazırda ihbar ettiği idi.

'YA BİRİNİN EVİNE GİRECEKTİ, YA BİRİNİ ÖLDÜRECEKTİ'

16 Ocak’ta iki FBI görevlisi onu evinden aldı. Kongre binasını basan isyancılar arasında ilk mahkeme yüzü gören oydu. Çocuklarını tehdit etme suçundan da yargılanacaktı. Oğlu Jackson babasının durumundan 2020 Aralık ayından beri endişe ettiği için polise haber vermişti. Babasının şiddet içeren bir politik eğilimi olduğunu biliyordu. Jackson, “Ya birinin evine girecekti, ya birini öldürecekti” diyor.

Jackson babası yargılanırken aile evini terk etti. Bütün iletişimini kesti. Ablaları mahkemede babalarını savundular. Ablaları ve annesi televizyon kanallarını gezerek evin babasının barışçıl protesto eyleminde bulunduğunu anlatmaya çalıştılar. Öte yandan içerideki babasının dışarıya yazdığı mektuplar basına sızarken, babası amaçlarının hükümeti devirmek olduğunu hala açıkça söylüyordu.

OĞLUNA AĞZA ALINMAYACAK KÜFÜRLER

Jackson babasının hapishanede daha radikalleştiğini söylerken, “Onun yazdıklarını okumak iğrençti. Onu daha radikal bir yöne ittim” diyor. Jackson annesi Nicole ise kocası ile gurur duyuyor ve onu siyasi bir tutuklu olarak görüyor. Nicole Reffitt, kocasının Washington’a yanında silahları ile gittiğini çünkü silahlarını hep otomobilinde bulundurduğunu söylüyor.

Aynı zamanda kocasının oğluna da hiç kızgın olmadığını belirtiyor. Bu ne kadar doğru bilinmez çünkü Jackson ilk olarak 2020 Aralık’ta babasını FBI’ya şikayet ettikten sonra babası ağza alınmayacak küfürler dolu SMS’leri oğluna göndermiş.

Babası Kongre'yi bastı, onu ihbar etti, ailesi dağıldı - Resim : 3
Kongre baskınının ardından FBI, şüphelileri otobüs duraklarına verdiği ilanlar ile arıyordu. Fotoğraf: Shutterstock

Jackson’ın 17 yaşındaki kız kardeşi Peyton ise lise son sınıfta ve yaşananlardan dolayı okulunu değiştirmek zorunda kalmış. Panik atak rahatsızlığı ile uğraşıyor. Babası ve ağabeyiyle yaşadıklarından dolayı ileride milletvekili olmaya karar vermiş.

FBI kongre baskınından sonra ülke genelindeki isyancıları ararken Reffitt, baskın günü kaskının üzerine yerleştirdiği aksiyon kamerasındaki bütün görüntüleri silmeye başlamış çünkü o görüntüler adeta ne yaptığının ispatı gibiydi.

'TELEFONUNA SIKARIM'

Baskından döndükten sonra evin içinde paranoya belirtileri gösterirken Peyton’ı cep telefonunu bırakmasını yoksa o telefona kurşun sıkacağını belirtmiş. Babasını ihbar eden 18 yaşındaki Jackson ise ailesi ile köprüleri atmadığını onlar ile tekrar bir arada olmak için bir şans verdiğini söylüyor.

Jackson maddi olarak da ailesine yardımcı olmak istese de annesi ondan gelecek yardımları kabul etmemiş. 18 yaşındaki genç, babasını teslim ettikten sonra ülkenin dört bir yanından kendisine gönderilen bağışlar ile yaşıyor, bu sayede kendine bir apartman dairesi de tutabilmiş. Şu güne kadar kendisine 150 bin dolar yardım yapılmış bu sayede üniversite okuyabiliyor.

Önümüzdeki günlerde babasının duruşmasına katılacak olan Peyton da onun aleyhinde konuşma kararı almış.

Bir ailenin nasıl parçalandığını görüyor musunuz?

 *Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü The Vice'ta David Gilbert imzası ile yayımlanan 'My Dad Attacked Cops at the Capitol Riot. I Turned Him In' isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel

ABD Web Özel özel haberler