Azerbaycan'ın başkenti Bakü, UNESCO'nun 'Yaratıcı Şehirler' listesine dahil edildi

Azerbaycan'ın başkenti Bakü, UNESCO'nun 'Yaratıcı Şehirler' listesine dahil edildi

Azerbaycan'ın başkenti Bakü, 31 Ekim Dünya Kentleri Günü'nde "tasarım" temasıyla UNESCO'nun 'Yaratıcı Şehirler' listesine dahil edildi

Azerbaycan'ın Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Azerbaycan UNESCO Daimi Misyonu'nun çabaları sonucunda Bakü, 31 Ekim Dünya Kentleri Günü'nde 'Yaratıcı Şehirler' ağına "tasarım" temasıyla dahil edilmiş oldu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Mehriban Aliyeva, Bakü'nün ağa dahil edilmesiyle ilgili yaptığı açıklamada, "Eşsiz tarihi çehresini koruyarak modern mimari incilerle sürekli güzelleşen Bakü şehri, 31 Ekim Dünya Kentleri Günü'nde "tasarım" temasıyla UNESCO Yaratıcı Şehirler Listesi'ne dahil edildi. Bu başkentimizin için tarihi önemdeki olay münasebetiyle, vatandaşlarımızı tebrik ediyorum. Ülkemizin bütün şehirlerine barış, refah, kentsel gelişim, ilerleme, kentin güleryüzlü ve misafirperver sakinlerine ise mutluluk ve bolluk diliyorum!" dedi

Azerbaycan'ın başkenti Bakü, UNESCO'nun 'Yaratıcı Şehirler' listesine dahil edildi - Resim : 1

Azerbaycan'ın bir diğer kenti Şeki de 2017 yılından bu yana Yaratıcı Şehirler listesinde "Zanaat ve Halk Sanatları" temasıyla yer alıyor.

Bakü ile birlikte 31 Ekim dünya Kentleri Günü'nde 48 ülkeden 66 şehir ağa dahil oldu. 

Azerbaycan'ın başkenti Bakü, UNESCO'nun 'Yaratıcı Şehirler' listesine dahil edildi - Resim : 2

UNESCO'NUN YARATICI ŞEHİRLER AĞI NEDİR?

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programı (Creative Cities Network), UNESCO tarafından 2004 yılında yaratılmış olup, çeşitli bölgelerden, farklı gelir seviyeleri, kapasite ve nüfusa sahip şehirleri yaratıcı endüstriler alanında çalışmak üzere bir araya getiren bir girişim olarak biliniyor.

Şehirlerin tarihi ve kültürel geçmişleri ve çeşitli kültür aktörlerini bir arada bulunduran dinamik yapılarıyla yaratıcılığın yeni boyutlarını üretmeye ve keşfetmeye muktedir oldukları inancıyla çıkılan yolda program, yerel aktörler tarafından yürütülen kültürel endüstrilerin yaratıcı, ekonomik, sosyal potansiyelini geliştirmeyi amaçlıyor. Bu sebeple de UNESCO'nun kültürel çeşitlilik ideallerini destekliyor. 

Yaratıcı Şehirler Ağı, şehirler tarafından kendi yetenek ve enerjilerini yönlendirecekleri yaratıcı endüstri sektörü tercihlerine göre seçilebilecek yedi tema etrafında şekillendirilmiş durumda. Bu temalar edebiyat, film, müzik, zanaat ve halk sanatları, tasarım, gastronomi ve medya sanatları olarak belirlendi. Halihazırda, Yaratıcı Şehirler Ağı'nda toplam 248 şehir bulunmaktadır.

Azerbaycan Bakü