Azerbaycan Hazar Denizi'nde yeni doğal gaz rezervi keşfetti

Azerbaycan Hazar Denizi'nde yeni doğal gaz rezervi keşfetti

Hazar Denizi'nin Azerbaycan'a ait kısmında yer alan "Şafak-Asiman" yatağındaki keşif kazılarında ilk doğal gaz ve kondensat rezervleri bulundu.

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketinden (SOCAR) yapılan açıklamaya göre, "Şafak-Asiman" yatağında 7 bin 189 metre derinlikte doğal gaz ve kondensat rezervi tespit edildi.

Açıklamada, sahanın rezervlerinin tam belirlenmesi için ilave değerlendirme kazısının yapılacağı belirtildi. 

Bakü'nün 125 km güneydoğusunda yer alan "Şafak-Asiman" yatağı 1100 metrekarelik alanı kaplamaktadır. Deniz derinliği 650 ile 800 metre arasında değişen yatakta keşif çalışmaları SOCAR ve British Petroleum (BP) tarafından ortaklaşa gerçekleştirildi. 

Aliyev'den tebrik mesajı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev konuyla ilgili bir mesaj yayınladı. Aliyev'in mesajı şöyle:

"BP ile SOCAR arasındaki işbirliği yaklaşık 30 yıllık bir dönemi kapsıyor. Bu dönemde küresel öneme sahip birçok proje hayata geçirildi. Bu işbirliğinin ürünleri arasında Azeri-Çırak-Güneşli bloğu, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı, Şah Deniz, Güney Gaz Koridoru'nun parçaları Güney Kafkasya, TANAP ve TAP boru hatlarının geliştirilmesi yer alıyor. Şu anda, SOCAR-BP işbirliği stratejik bir yapıya sahip. BP, Azerbaycan'daki petrol ve gaz endüstrisindeki en büyük yabancı yatırımcıdır.

Bugün ortağımız BP ile birkaç yeni proje üzerinde çalışıyoruz. Bunlardan biri, ilk kuyunun sondajının olumlu bir sonuçla tamamlandığı Şafak-Asiman bloğundaki arama kuyusu. Hazar Denizi'nin Azerbaycan kesiminde, derin denizde yeni bir sahada ilk kez gaz rezervinin ortaya çıkması, kanıtlanmış hidrokarbon rezervlerimizin artmasına ve dolayısıyla ülkemizin ve birçok ülkenin enerji güvenliğinin sağlanmasına değerli bir katkı sağlayacaktır. Ülkemizin doğal gaz rezervleri, Güney Gaz Koridoru ve  bunun son halkası olan TAP boru hattı için de ek bir kaynak olabilir. 

Azerbaycan halkını, Azerbaycan petrol işçilerini, BP ve SOCAR'ı bu başarıdan dolayı kutluyorum."

SOCAR-BP anlaşması

Şafak-Asiman sahası 1961'de yapılan sismik araştırmalarda keşfedilmişti. 7 Ekim 2010'da SOCAR ve BP, "Hazar Denizi'nin Azerbaycan kesimindeki Şafak-Asiman açık deniz bloğunda arama, geliştirme ve üretim paylaşımı" konusunda bir anlaşma imzalamıştı. Anlaşmanın süresi 30 yıl olarak belirtilirken iki tarafın da payı yüzde 50 olarak belirlenmişti.

Anlaşmaya göre BP, 2012 yılında Şafak-Asiman bloğunda 3 boyutlu sismik ölçümler gerçekleştirdi. İki taraf, elde edilen verilerin işlenmesi ve yorumlanmasına dayanarak bölgedeki ilk arama kuyusunun yerini belirledi. Kuyunun sondajına 11 Ocak 2020 tarihinde başlandı.  

Kaynak: Haber Global TV

doğal gaz rezervi doğal gaz Hazar Denizi Azerbaycan BP socar