Azerbaycan halkı 18 Ekim'i kutluyor

Azerbaycan

Sovyetler Birliği'nin dağılma sürecinde kendi geleceğini belirleme şansı yakalayan kardeş Azerbaycan, bugün bağımsızlığının yeniden sağlanmasının 31. yılını kutluyor. Bu Azerbaycan'ın 20. yüzyılda elde ettiği 2. bağımsızlık zaferi. Ve artık çok farklı duygularla zafer coşkusuyla kutlanıyor.

Azerbaycan ilk bağımsızlık mücadelesini 1918 yılında verdi. Büyük mücadeleyle Müslüman Doğu'nun ilk demokratik cumhuriyetini kurdular. Ancak ilk bağımsız cumhuriyetin ömrü uzun olmadı. 2 yıl sonra, 1920'de Sovyet işgaline uğradı. Azerbaycanlılar, 70 yıl Sovyet yönetimi altında yaşadı.

1980'li yılların sonunda Sovyetler Birliği çöküşün önüne geçmek için son çırpınışlarını yaptı.

20 Ocak 1990 gecesi Sovyet tankları Bakü'ye girdi. O gece 147 kişi tanklara karşı kendini siper ederek bağımsızlık uğruna şehit oldu. Sovyetler Bakü'ye girdi ama Azerbaycan'ı ilelebet kaybetti.

TÜRKİYE'DEN AZERBAYCAN'A BAĞIMSIZLIĞININ YENİDEN TESİSİ GÜNÜ TEBRİKLERİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Azerbaycan'ın Bağımsızlığının Yeniden Tesisi Günü dolayısıyla bir mesaj paylaştı.

Erdoğan mesajında "Can dostumuz, kardeşimiz, kader ortağımız Azerbaycan’ın 18 Ekim Bağımsızlık Günü’nü tebrik ediyor, tüm Azerbaycanlı kardeşlerime ülkem ve milletim adına selam ve muhabbetlerimi iletiyorum. " ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanlığı'ndan da bir tebrik mesajı paylaşıldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu mesajında, "Bağımsızlığının Yeniden Tesisi Günü münasebetiyle Can Azerbaycan’ı gönülden tebrik ediyorum. Biz Türkler hür doğduk, hür yaşarız! " dedi.

Milli Savunma Bakanlığı'nca paylaşılan mesajda ise, "Özümüz bir… Sözümüz bir… Gücümüz bir…
Kardeş Azerbaycan’ın Bağımsızlık Günü'nü kutluyor, asil Azerbaycan halkını gönülden selamlıyoruz. “Tek Millet, İki Devlet” anlayışıyla kederde ve kıvançta bir ve beraber olmaya devam edeceğiz" denildi.

 


 

Kaynak: Haber Global TV

Azerbaycan bağımsızlık Sovyetler Birliği