Azerbaycan: Ermenistan'a ait 2 Su-25 uçağı düşürüldü!

Azerbaycan
Azerbaycan: Ermenistan'a ait 2 Su-25 uçağı düşürüldü!

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan'ın saldırıya hazırlanan 2 adet Su-25 uçağının imha edildiğini duyurdu. Ayrıca, Hacıyev, 30 Ermeni askerinin naaşı ve bir yaşlıyı ateşkes şartları gereği Ermeni tarafına teslim ettiklerini duyurdu.

Azerbaycan Başsavcılığı, 27 Eylül'den 29 Ekim'e kadar Ermenistan'ın saldırılarının neden olduğu can kayıplarını açıkladı. Ermenistan'ın, Azerbaycan yerleşim birimlerine top ve füzelerle düzenlediği saldırılarda bugüne kadar 90 sivil hayatını kaybetti, 392 sivil yaralandı.  Buna göre, söz konusu dönemde aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 90 Azerbaycanlı sivil yaşamını yitirdi, 392 kişi yaralandı. Ermenistan'ın saldırılarında 2 bin 406 ev, 92 apartman ve 423 kamu binası kullanılamaz hale geldi.

Yapılan bir diğer açıklamada ise, Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan'ın saldırıya hazırlanan 2 adet Su-25 uçağının imha edildiğini duyurdu. 

"30 ERMENİ ASKERİNİN NAAŞI TESLİM EDİLDİ"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev ise, düzenlediği basın toplantısında, "Azerbaycan, Ermenistan'ın ihlal ettiği ateşkesin şartlarını tek taraflı yerine getiriyor. 30 Ermeni askerinin naaşı ve bir yaşlı Ermeni teslim edildi" açıklamasında bulundu. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, 26 Ekim'de yaptığı ulusa seslenişte, Erivan'a silah desteği sağlayan ülkeleri eleştirerek, Azerbaycan ordusunun Ermeni ordusunu verdirdiği kayıpları şöyle sıralamıştı: "252 tank imha edildi, 53'ü ele geçirildi. 50 zırhlı piyade aracı imha edildi, 29'u ise ele geçirildi. Farklı kalibreli 251 top imha edildi, 24'ü ele geçirildi. 61 hava topu imha edildi, 45'i ele geçirildi. 53 tanksavar, 82 Grad, 2 Uragan füze sistemi, 1 TOS füze sistemi, 4 TOR, 4 KUB, 1 Krug, 2 S-125, yaklaşık 40 OSA uçaksavar sistemi, 6 S-300 füze sistemi, 2 Elbrus balistik füze sistemi, 1 Toçka-U balistik füze sistemi, 20'si mühimmat dolu 231 kamyon imha edildi. 173 kamyon da ele geçirildi."

Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarını kurtarma operasyonunun başladığı 27 Eylül'den bugüne kadar Azerbaycan ordusunun imha ettiği ve ele geçirdiği Ermenistan silahlarının değeri 1 milyar doları geçmiş durumda.

Bölgeyi yakından takip eden askeri uzmanlar, Ermenistan’ın tek başına Azerbaycan ile uzun süre savaşabilecek askeri ve ekonomik güce sahip olmadığı görüşünde birleşiyorlar.

Kaynak: AA

Azerbaycan Ermenistan