Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı'ndan Paşinyan'ın açıklamalarına yanıt: "Bölgedeki durumu kötüleştirme niyetinin habercisi"

Azerbaycan

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın bugünkü açıklamalarına yanıt verdi. Açıklamada, "Paşinyan'ın konuşması Ermenistan'ın BM Güvenlik Konseyi'nde tekrar başarısızlığa uğradığını kabul etmek istemediğini bir kez daha gösteriyor" denildi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın hükümet toplantısında yaptığı konuşmada öne sürdüğü iddialara ilişkin açıklama yaptı. 

Bakanlıktan yapılan açıklama şöyle:

"Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın 17 Ağustos tarihinde hükümet toplantısında yaptığı konuşmada, BM Güvenlik Konseyi'nde gerçekleşen görüşmeleri ve üye devletlerin açıklamalarını çarpıtması, Ermenistan'ın BM Güvenlik Konseyi'nde tekrar başarısızlığa uğradığını kabul etmek istemediğini bir kez daha gösteriyor.

Bölgedeki "insani durum" ile ilgili mevcut iddiaların ortadan kaldırılması için Azerbaycan'ın önerdiği "Ağdam-Hankendi" yolunun kullanımının üye devletlerin çoğunluğu tarafından desteklenmesine ve bu yolun kullanılması yönünde çağrılara rağmen, Ermenistan Başbakanı’nın bu yolu kullanmayı kabul etmemesi Ermenistan tarafının bölgedeki durumu kötüleştirme niyetinin habercisidir.

Aynı zamanda, BM Güvenlik Konseyi üyelerinin çoğunluğunun vurguladığı gibi, bölgede barış ve istikrarın tesisi için gerek sözde gerekse fiili olarak egemenlik ve toprak bütünlüğü ilkelerine saygı gösterilmesinin önemine rağmen Ermenistan tarafının, "bölgedeki insani durum", "abluka" gibi bahaneleri tekrarlayarak yıkıcı tutum sergilemesi endişe vericidir.

Aynı zamanda üye devletlerin Azerbaycan'ın meşru güvenlik kaygılarının dikkate alınması gerektiğini belirtmeleri, bu kaygıların çözümü yönünde çabaların birleştirilmesinin önemini bir kez daha hatırlatmaktadır.

Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde yaşayan Ermenilerin Azerbaycan mevzuatı kapsamında yeniden entegrasyonu politikasına Ermenistan'ın direnmesi, Başbakanın Azerbaycan'ın güya Ermeni sakinlere ateş açtığına yönelik iddiaları ve ülkemizi "etnik temizlik" yapmakla suçlaması, Ermenistan yönetiminin hala daha gerçekleri doğru değerlendiremediğini gösteriyor.

Ermenistan tarafı, bölgede barış ve istikrarı sağlamanın yolunun konuyu asılsız iddialarla BM Güvenlik Konseyi'ne taşımaktan değil, komşu ülkelerle toprak bütünlüğü ve egemenliğin teyidi ve saygısına dayalı ilişkiler kurmaktan ve barışı tesis etmek için Azerbaycan ile doğrudan yapıcı müzakereler yapmaktan geçtiğini anlamalıdır."

Kaynak: Haber Global TV

Azerbaycan Ermenistan Nikol Paşinyan