Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, şehit yakınları ve gaziler ile bir araya geldi

Azerbaycan
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, şehit yakınları ve gaziler ile bir araya geldi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, bugün şehit yakınları ve gaziler ile bir araya geldi.

Görüşmede, Doğu Zengezur ekonomik bölgesinden söz açan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, “Ordumuzla ilgili yeni planlar hayata geçiriyoruz. Ancak biz ihtilafın çözüldüğünü düşünüyoruz. Toprak bütünlüğümüzü sağladık. Biz zafer kazandık. Bugün gündemimizde başka bir konu yok. Kendi sınırlarımızdayız ve Ermenistan-Azerbaycan sınırını kontrol altına aldık. İmar çalışmalarına başladık. Eğer birisi ihtilafın çözülmediğini söylüyorsa, gelsin de çözümü nasıl gördüğünü ve  neyin çözülmediğini anlatsın. 

Eğer sözde Dağlık Karabağ'ın statüsünden bahsediliyorsa, Azerbaycan'da ‘Dağlık Karabağ’ diye bir yer olmadığını söyledim. Bu ifade kullanılmamalıdır. Dağlık Karabağ diye birşey yok, Karabağ var.” dedi. 

Aliyev, 7 Temmuz'da imzaladığı kararname ile Karabağ ekonomik bölgesinin kurulduğunu vurgulayarak, “Karabağ'ın bütün bölgeleri orada birleşmiştir. Doğu Zengezur ekonomik bölgesi kuruldu. Şimdi Ermenistan’da bu konuda isteriye kapılıyorlar. Buna gerek yok, Doğu Zengezur bizim tarihi toprağımız, Batı Zengezur bizim tarihi toprağımızdır. Tarihi unutamayız. Kimsenin siyasi çıkarlarının rehinesi olamayız. Gelsinler, tarihi belgeleri, haritaları açsınlar, Sovyet hükümetinin Zengezur'u Azerbaycan'dan ne zaman koparıp Ermenistan'a verdiğine bir baksınlar. Bu yakın bir tarihtir - 101 yıl önce. Yani biz olmadı mı diyelim? Neden? Biz gerçeği söylüyoruz. Zengezur'un tamamı - Doğu ve Batı Zengezur bizim atalarımızın topraklarıdır. Şimdi Ermenistan'da, ‘İlham Aliyev toprak iddiasında bulunuyor’ diyorlar. Eğer Doğu Zengezur varsa, demek ki Batı Zengezur da var. Evet, Batı Zengezur bizim kadim toprağımızdır. Bizim oraya geri dönmemiz gerektiğini söyledim. Bunu henüz on yıl önce söylemiştim. Tüm konuşmalarım basında var. Atalarımızın toprağı olduğunu, oraya dönmemiz gerektiğini ve döneceğimizi söyledim ve dönüyoruz. Bizi kimse durduramaz. Mutlaka döneceğiz, çünkü başka yolu yok. Tüm iletişim bağlantıları açıldıktan sonra elbette Azerbaycan halkı atalarının topraklarına dönecek. 10 Kasım’da imzalanan üçlü bildiride şöyle diyor: Tüm mülteciler kendi topraklarına geri dönmelidir. Bizim kadim toprağımız Zengezur’dur, bizim kadim toprağımız Göyçe ilidir, bizim kadim toprağımız Erivan'dır. Elbette biz döneceğiz.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Global TV

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Azerbaycan