Aliyev'in göreve gelişinin 5. yıl dönümü

Azerbaycan Dünya haberleri

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, bundan tam 5 yıl önce, 4. kez yeniden göreve gelmişti. Peki 5 yılda ülkede neleri değiştirdi? İşgale dayalı statükoyu nasıl bozdu? Detayları dosya haberimizde izliyoruz.

Modern ve bağımsız Azerbaycan'ın kurucusu Haydar Aliyev'in mirasına sahip çıktı, ülkesini öz topraklarına, Karabağ'a kavuşturarak 30 yıllık hasrete son verdi, "Türkiye ne kadar güçlü olursa biz de o kadar güçlü olacağız" söylemini her platformda vurguladı. 

İlham Aliyev, ilk kez 2003'te, babası Haydar Aliyev'in ölümü sonrası yapılan seçimleri kazanarak göreve gelmişti. Bundan 5 sene önce, 2018'de, 4. kez Azerbaycan Cumhurbaşkanı seçildi. 

Oyların yüzde 86,2'sini alarak bir kez daha vatan ve millet aşkıyla işe koyuldu. 

Aliyev'e ilk tebrik telefonunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan gelmiş olması şaşırtıcı değildi. Türkiye-Azerbaycan ilişkileri daima dünyada örnek gösterildi. Azerbaycan'ın sevinci Türkiye'nin sevinci, Azerbaycan'ın kederi Türkiye'nin kederi oldu.

Aliyev, Azerbaycan'ın uluslararası sahnedeki bölgesel ve küresel rolünü, Karabağ Zaferi ile perçinledi. Azerbaycan Ordusu, 44 günde 5 şehir, 4 kasaba ve 286 köyü işgalden kurtararak tarih yazdı. 39 yıllık hasret son buldu. 44 gün süren vatan muharebesinin sonunda gelen zafer, yeni bir dönemin başlangıcı oldu. Güney Kafkasya'da dengeler yeniden şekillendi, yeni fırsatlara kapı açıldı. 

8 Kasım 2020'de Karabağ'ın sembol şehri Şuşa işgalden kurtarıldığında, Aliyev, önce babasının mezarını, ardından şehitliği ziyaret etti. Oraya ilk defa askeri üniformayla gitmişti. Babasının önünde gururla asker selamı verdi. O selamda, Şuşa'nın kurtarılmasını vasiyet eden babasının en büyük isteğinin yerine getirildiği mesajı saklıydı. Müjdeyi önce Azerbaycan'ın milli lideri Haydar Aliyev'le sessizce paylaşmıştı. 

10 Kasım'da Ermenistan hezimeti kabul etti. İmzalanan teslimiyet belgesiyle Azerbaycan'ın zaferi tescillendi. O belgede Türk dünyası için çok önemli bir madde de yer aldı. Yıllardır 2 kardeşi birbirinden ayıran Zengezur Bölgesi, şimdi oradan geçecek koridorla kavuşma hattı olacaktı.  

2. Karabağ Savaşı'nda zirve yapan Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinden doğan güçle, bölgeye huzur, barış geldi. 

Aliyev, Azerbaycan'ın öz topraklarının her karışını kurtarmakta kararlıydı. Karabağ'da 30 yıldır sözde yönetim kuran yasadışı Ermeni unsurlar, sık sık Azerbaycan Ordusu'na yönelik provokatif saldırılarda bulunuyordu. Artık çanlar, Ermenistan'ın bile tanımadığı ama silah ve mali kaynakla desteklediği bu sözde yönetim için çalıyordu. 

19 Eylül'de düğmeye basıldı. Karabağ'da "Antiterör Operasyonu" başlatıldı. Zafer 24 saatten kısa sürede geldi. Yasa dışı Ermeni güçler, 1 gün bile geçmeden pes etti. Artık Karabağ tamamen Azerbaycan'ın kontrolündeydi. Hep olması gerektiği gibi .

Aliyev, "Bize kötü bakanlar, toprağımıza göz dikenler, hazmedemeyenler hiç unutmasınlar ki demir yumruk yerindedir ve her zaman yerinde olacak. Kimse bizimle dikta ve ultimatom diliyle konuşamaz. Bunu kimse unutmasın. Bunu da unutmasınlar ki Karabağ Azerbaycan'dır" dedi. 

Aliyev sadece Başkomutan olarak sahada zafer kazanmakla kalmadı. Diplomasi zaferlerine de imza attı. Ermenistan lideri Paşinyan'a "Karabağ, Azerbaycan'dır" dedirtti. Masada kurulmak istenen oyunları da bozdu. İspanya'da Ermenistan, Fransa, Almanya ve AB liderlerinin katılacağı toplantıda Türkiye'nin yer alması engellenince tavrını ortaya koydu, "Türkiye yoksa, biz de yokuz" dedi.  

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki kardeşlik, iki ülke ilişkilerinin değişmez ve sürekli güçlenen karakteri oldu. Aliyev, babasından miras kalan, "Bir millet, iki devlet" yaklaşımını ülkü edindi. 

Ankara, Bakü, Şuşa, Nahçıvan... Mekan neresi olursa olsun Erdoğan ve Aliyev bir araya geldiğinde, ilişkiler hep daha üst noktaya taşındı. 

Aliyev, Azerbaycan'ın dış politikasını yeniden şekillendirdi. Ülkesinin coğrafi konumunu pozitif senaryoların yürütüldüğü bir mekana dönüştürdü. Kıtalararası ekonomik ve coğrafi köprü rolü üstlenen Azerbaycan, artık küresel siyaset sahnesinde uluslararası işbirliklerinin gelişmesine katkı sağlayan önemli bir aktör. 

Aliyev, Azerbaycan'ın ekonomik kalkınması için hiç durmadan çalıştı. Başarılı sürdürülebilir kalkınma hamlesi ve enerji politikaları sayesinde Azerbaycan siyasi bağımsızlık elde etti. Avrasya'nın enerji haritası onun döneminde değişti. Azerbaycan, her üretici hem transit hem tüketici konumunu sağlamlaştırdı. 

İki yıl önce ortaklarıyla birlikte Güney Gaz Koridoru Projesi'ni tamamladı. Azerbaycan'dan Güney Avrupa'ya 3 bin 500 kilometre uzunluğunda doğal gaz boru hattı inşa edildi. 

Türkiye üzerinden geçen TANAP ve Avrupa'ya ulaşan TAP boru hattı projeleri küresel enerji güvenliğine katkı sundu. Aliyev, enerji alanında atılacak diğer adımların yol haritasını da çizdi. 

Bir sonraki hedef, yenilenebilir enerji kaynaklarını geliştirerek hem ihracatı çeşitlendirmek hem de çevre dostu ekonomi sektörü oluşturmak. 

Azerbaycan'ın son 20 yıldaki değişiminin mimarı oldu İlham Aliyev. Ülkesinin güçlenmesi için gereken her adımı attı. Azerbaycan, 2022'de 38 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Petrol dışı alanlarda yapılan yatırımlarda da artış sağladı. Aliyev, tüm başarılara ulaşmak için güçlü ekonomiye sahip olunması gerektiğini her fırsatta vurguladı. Azerbaycan'ın ekonomik ve siyasi olarak kimseye bağımlı olmayan dünyadaki ender ülkelerden biri haline gelmesini sağladı. 

Orta Koridor için hayati öneme sahip olan Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattı da Aliyev döneminde hayata geçti. Demir yolu hattında bugüne kadar 2 milyon 405 bin ton yük taşındı. Yük taşımacılığının kesintisiz devam etmesini sağlayan demir yolu, Asya'daki ürünlerin Avrupa'ya ulaştırılma süresini 15 güne indirdi. 

Aliyev, yüksek teknoloji sektörünün öneminin de farkındaydı. 2010 yılında AZERKOSMOS kuruldu. Çok sayıda uydu uzaya gönderildi. Son olarak Bakü'de 74. Uluslararası Uzay Kongresi düzenlendi. 

Bölgede artık yeni bir jeopolitik gerçeklik var. Bu gerçekliğin mimarı olan Azerbaycan, Aliyev'in yönetiminde Türkiye ile el ele, kalıcı barış ve istikrarın temelini atıyor. 

Kaynak: Haber Global TV

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev İlham Aliyev