Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev işgalden kurtarılan Zengilan'da uluslararası havaalanı temel atma törenine katıldı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev işgalden kurtarılan Zengilan'da uluslararası havaalanı temel atma törenine katıldı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, işgalden kurtarılan Zengilan kentinde yeni havalimanının, 'akıllı köyler'in ve kara yolunun temelini attı. Aliyev, Cebrayıl'da da yeni sınır karakolunu açtı. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan işgalinden kurtarılan Cebrayıl ve Zengilan illerini ziyaret etti.

Aliyev Zengilan ilinin Ağalı köyüne giderek burada kurulacak "akıllı köy"ün temelini attı.

Zengilan'da ilk köy projesinin artık başladığını belirten Cumhurbaşkanı Aliyev, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ağalı köyünün temeli atıldı. Bu, büyük eri dönüşün ilk adımıdır. Biz savaştan birkaç ay sonra bu çalışmalara başladık. Altyapı çalışmaları devam ediyor. İlk ‘akıllı köy’ projesi olan Ağalı köyünün yeniden inşasına başlandı. Ağalı köyü, aslında üç köy - Birinci, İkinci, Üçüncü Ağalı köyleri 28 Ekim'de işgalcilerden kurtarılmıştı. Altı ay sonra Ağalı’da yeni bir köyün temeli atıldı ve bu örnek bir köy olacak çünkü bu köyde uygulanacak teknolojiler en modern standartlara cevap veriyor. Hem yapılacak evler, kamu binaları, sosyal tesisler hem de iş yerleri ve tarım alanları belirlendi. Zengilan'ın doğası ve doğal kaynakları, bu bölgeyi Azerbaycan'ın en gelişmiş bölgelerinden biri haline getirecektir. Büyük geri dönüş başladı. Bugün temelini attığım havaalanı devletimizin gücünü gösteriyor. Horadiz-Zengilan karayolunun da temeli atılacak. Zengilan ile Azerbaycan’ın diğer illeri ve Nahçıvan arasında bağlantı kurmak için bu projelerin büyük önemi var.”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev işgalden kurtarılan Zengilan'da uluslararası havaalanı temel atma törenine katıldı - Resim : 1

Fotoğraf: Akıllı köyün temel atma töreni

İŞGALDEN KURTARILAN ZENGİLAN'A YENİ HAVALİMANI

Aliyev, daha sonra Zengilan'da yeni havalimanının temelini attı. Burada konuşma yapan Aliyev, havalimanının 3 kilometrelik piste sahip olacağını, kargo uçakları dahil her tür uçağın buraya iniş yapacağını kaydetti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev işgalden kurtarılan Zengilan'da uluslararası havaalanı temel atma törenine katıldı - Resim : 2

Coğrafi konumunun Zengilan'ı uluslararası bir nakliye ve lojistik merkezine dönüştürmek için fırsatlar yarattığını söyleyen Aliyev, "Havalimanının burada yapılması tesadüfi değil. Çünkü coğrafi duruma bakarsanız herkes görebiliyor ki Fuzuli, Zengilan ve ardından Laçın'da yapılacak üçüncü uluslararası havalimanı, Karabağ'ın tamamını ve Zengilan dahil doğu Zengezur bölgesini kapsayacak. Buradan demiryolu ve karayolu geçecek ve Nahçıvan'a yol açılacak. Elbette bu havaalanı Zengilan'ın gelecekte başarılı sosyo-ekonomik kalkınmasında önemli bir rol oynayacaktır." diye konuştu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev işgalden kurtarılan Zengilan'da uluslararası havaalanı temel atma törenine katıldı - Resim : 3

Aliyev daha sonra Zengilan-Horadiz kara yolunun da temelini attı, işgal döneminde yıkılan Zengilan Camisi'nin duvarına sembolik olarak taş döşedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev işgalden kurtarılan Zengilan'da uluslararası havaalanı temel atma törenine katıldı - Resim : 4

CEBRAYIL'DA SINIR KARAKOLU AÇILIŞI

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cebrayıl'de ise sınır karakolunun açılışına katıldı. 

Aliyev burada yaptığı konuşmada, "Ne yazık ki, Ermenistan'da baş kaldıran rövanşist güçler yine de bize karşı ithamlarda bulunarak toprak taleplerinde bulunuyorlar. Onlara bak buradan uyarıda bulunuyorum ki bu çirkin davranışlardan uzak dursunlar yoksa onların sonu kötü olacak.

Vatan Muharebesi döneminde kimin kim olduğunu gösterdik. Demir yumruk düşmanın kafasını ezdi. Geçtiğimiz günlerde Azerbaycan-Ermenistan sınırının Zengilan yönünde sınır muhafızlarımıza yönelik son askeri provokasyon bu tür son girişim olmalıdır. Biz temkinli davranarak bu provokasyona yanıt vermedik. Ancak bu, son uyarıdır. Eğer bir kez daha benzer bir girişimde bulunulursa, düşman yerinde hemen imha edilecektir. Sınırlarımızı koruyoruz ve korumaya devam edeceğiz. Her ülkenin sınırı onun sembollerinden biri. Azerbaycan, kendi sınırlarını ve toprak bütünlüğünü tamamen sağladı.” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev işgalden kurtarılan Zengilan'da uluslararası havaalanı temel atma törenine katıldı - Resim : 5

Aliyev, “Bugün ülkemizin hayatında önemli bir gün. İran sınırında yeni sınır karakolu açıldı. Bu, bir kez daha sınır hizmetinin faaliyetlerine olan ilgimizin tezahürüdür. Vatan Muharebesi sırasında Azerbaycan-İran sınırında tam kontrol sağlandı. İşgal altında olmuş 132 kilometrelik sınırda kontrol sağlandı.

Aliyev, savaşın hemen ardından, sınır boyunca gerekli tüm istihkâm ve güvenlik çalışmalarının başlatıldığını kaydederek, “Bu sınır kararkolunun faaliyete başlaması, bunun açık bir örneğidir. Tüm sınır boyunca; hem Azerbaycan-İran hem de Azerbaycan-Ermenistan sınırları boyunca gerekli çalışmalar yapılıyor. Azerbaycan-İran sınırı dostluk sınırıdır. Bu sınırın korunması Azerbaycan-İran ilişkilerinin gelişimi açısından da büyük önem taşıyor. İran İslam Cumhuriyeti ile diğer istikametlerde sınırımız var ve bu, kelimenin tam anlamıyla dostluk ve işbirliği sınırıdır. Sınırdan geçen her iki ülkenin vatandaşları bundan yararlanıyor. Aynı zamanda her yıl bir az daha artan kargo hacmi, Azerbaycan-İran ilişkilerinin gelişiminin göstergesidir. 

Buraya yakın mesafede bulunan Hudaferin Köprüsü, Azerbaycan-İran dostluğunun bir sembolüdür. Hudaferin Köprüsü, geçen yıl 18 Ekim Bağımsızlık Günü’nde düşmandan kurtarıldı. Sınır muhafızları, bu bölgenin düşmandan kurtarılmasında özel bir rol oynadı. Özgürlük mücadelemiz bu yönde başladı ve Vatan Muharebesi 44 gün sonra ordumuzun zaferiyle sonuçlandı.” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev işgalden kurtarılan Zengilan'da uluslararası havaalanı temel atma törenine katıldı - Resim : 6

Kaynak: Haber Global TV

İlham Aliyev Azerbaycan Zengilan Karabağ Cebrayıl