Ayasofya'nın ibadete açılması dünya basınında da yankı uyandırdı: Yaslı Yunan Kilisesinde ilk Müslüman ibadeti

Ayasofya'nın ibadete açılması dünya basınında da yankı uyandırdı: Yaslı Yunan Kilisesinde ilk Müslüman ibadeti

86 yıl sonra müzeden ibadethaneye dönüştürülen Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde kılınan ilk cuma namazı , İngiltere, Fransa, Almanya ve Japonya basınında da yankı uyandırdı

Ayasofya'nın 86 yıl sonra yeniden ibadete açılması dünya basınında ilgi görmeye devam ediyor. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, İngiliz basınında geniş yankı buldu. İngiltere’nin en büyük medya kuruluşu olan BBC, "İstanbul’un eski müzesi, Müslümanlara açıldı" başlığını kullandı. BBC, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi ile ilgili yaptığı haberde, bin 500 yıllık tarihi Ayasofya'nın UNESCO tarafından korunduğunu ve 1934 yılından itibaren müze statüsünde olduğunu belirtti. İngiliz medya kuruluşu haberde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi içerisinde Kuran-ı Kerim dinlerken çekilmiş fotoğrafını kullandı. BBC, ayrıca bin kişinin güvenlik kontrollerinden geçerek, ibadet için bir araya geldiğini aktardı.

 

Ayasofya'nın ibadete açılması dünya basınında da yankı uyandırdı: Yaslı Yunan Kilisesinde ilk Müslüman ibadeti - Resim : 1

"ERDOĞAN'IN GENÇLİK HAYALİ GERÇEK OLDU"

86 yıl aradan sonra Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması dünya basınında büyük yankı uyandırdı. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, Alman basınında da geniş yer buldu. 

Alman medya kuruluşu Deutsche Welle (DW), Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasına yönelik yaptığı haberde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gençlik hayalinin gerçek olduğunu ifade etti.

Deutsche Welle, "Ayasofya için yeni dönem" başlığını kullandığı haberinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "gençlik hayalinin" gerçek olduğuna dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aile fertleri, bakanlar ve davetliler ile cuma namazını Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi içinde kılacağına değinen DW, bu adımın Hristiyan dünyasında tepkiye yol açtığına değindi.

Alman devlet televizyonu ARD, önce kilise daha sonra cami ve son olarak müze statüsünde olan Ayasofya'nın kılınacak cuma namazı ile tekrar cami statüsü kazanacağını ifade etti.

Bild gazetesi ise Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi önünden çekilmiş fotoğraflarla servis ettiği haberinde binlerce insanın cami etrafında ibadet etmek için beklediğine dikkat çekti. Gazete, 20 bin polisin görev yaptığını belirterek, camiye gelenlerin maske takması ve sosyal mesafeye uymaları konusunda uyarıldığını yazdı.

ÜST GEÇİTLERE AFİŞLER ASILDI

Ayasofya'nın 86 yıl sonra ibadete açılması, dünya çapında yankı uyandırmaya devam ediyor. Pakistan'ın Karaçi kentindeki üst geçitlere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin yer aldığı afişler asıldı. Afişlerde, "Erdoğan, Ayasofya Cami'yi açtığınız için teşekkür ederiz", "24 Temmuz Ayasofya'nın özgürlük günüdür" ifadeleri yer aldı.

FRANSIZ BASINI: "YASLI YUNAN KİLİSESİNDE İLK MÜSLÜMAN İBADETİ"

Fransızlar, Yunanistan’ın Ayasofya’daki gelişmeler sebebiyle yasta olduğunu yazarken, "Yaslı Yunan Kilisesinde ilk Müslüman ibadeti" başlığını kullandı. Fransız basını, Ayasofya’nın önce kilise daha sonra cami ve son olarak müze statüsünde olduğunu bugünden itibaren de cami statüsünü geri kazandığına değinerek, "Erdoğan yapıyı Müslümanlara iade etti" ve "Bazilikada Müslüman ibadeti yapıldı" başlıklarını attı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın özellikle Lozan Antlaşmasının 97. yıldönümünü seçmesinin ise sembolik olduğunu ifade eden Fransız basını, "Osmanlı dönemine nostaljisi olan Erdoğan sık sık Lozan’da belirlenen sınırların revizyonunu istiyor" dedi.

 

Ayasofya'nın ibadete açılması dünya basınında da yankı uyandırdı: Yaslı Yunan Kilisesinde ilk Müslüman ibadeti - Resim : 2

JAPON BASINI TURİSTLERİN DE GİREBİLECEĞİNİ DUYURDU

Dün kılınan cuma namazıyla birlikte 86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi tüm dünyada olduğu gibi Japonya basınında da geniş yankı buldu. Ülkenin önde gelen basın kuruluşları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla kılınan cuma namazına ilişkin yayınladıkları haberlerde Ayasofya'nın tarihi geçmişime ilişkin bilgilere yer verdi.

Asahi Shimbun Gazetesi, "Camiye çevrilmesinin ardından Ayasofya'da ilk cuma namazı" başlığı ile yayınladığı haberde, halkın yoğun talebi nedeniyle namaz öncesi bölgeye giden yollarda yoğunluk yaşandığına değindi. Yomiuri Shinbun Gazetesi de daha önce müze olarak kullanılan yapının tarihi geçmişine dair bilgiler paylaştığı haberinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde Kur'an-ı Kerim okuduğu bilgisini okurlarına duyurdu. Ayrıca yapıda bulunan Hristiyanlık ile ilgili dini motiflerin namaz sırasında örtüleceği belirtilen haberde, turistlerin tarihi yapıyı bundan sonra ücretsiz olarak ziyaret edebilecekleri vurgulandı.

Ayasofya'nın ibadete açılması dünya basınında da yankı uyandırdı: Yaslı Yunan Kilisesinde ilk Müslüman ibadeti - Resim : 3

Kamu yayıncısı NHK de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla yeniden camiye dönüştürülen tarihi yapıda ilk cuma namazının kılındığı haberini servis ederek, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ne girme fırsatı bulamayan birçok vatandaşın çevredeki meydanları doldurduğunu okuyucularına duyurdu. Haberde ayrıca bazı Avrupalı devletlerin karara yönelik tepkilerine de değinildi.
Ayrıca Nihon Keizai Shimbun, Jiji Tsuushinsha, Okinawa Times ve Nikkan Sports gazeteleri de internet sitelerinde Ayasofya'da ilk cuma namazı haberlerine yer verirken, Nippon News Network (NNN) ve Tokyo Broadcasting System (TBS) gibi medya kuruluşları da tarihi güne dair fotoğraf ve görüntüleri izleyicileri ile paylaştı.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi ayasofya camii Ayasofya Müzesi haberler