Avusturya ve Bulgaristan başbakanları görüştü: "Şengen bölgesi amacına uygun işlemiyor"

Avusturya Bulgaristan Schengen vizesi Dünya haberleri Gündem haberleri
Avusturya ve Bulgaristan başbakanları görüştü: "Şengen bölgesi amacına uygun işlemiyor"

Avusturya Başbakanı Nehammer ve Bulgaristan Başbakanı Denkov, Viyana'da görüştü. Nehammer, Şengen bölgesi için "Genişlemesi şu aşamada düşünülemez" dedi. Denkov ise Bulgaristan ve Romanya'nın Şengen'e katılmasını "Düzensiz göç daha kolay kontrol altına alınabilecek" diye savundu.

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, Bulgar mevkidaşı Nikolay Denkov ile Viyana'da görüşmesinde, "Şengen bölgesi düzeltilmeli. Düzeltilene kadar da genişletemeyiz." ifadelerini kullandı.

Bulgaristan Haber Ajansının (BTA) haberine göre görüşmenin ardından basın toplantısında konuşan Nehammer, "Şengen bölgesi düzeltilmeli. Düzeltilene kadar da genişletemeyiz." dedi.

Nehammer, söz konusu tutumun Bulgaristan veya Romanya ile bir ilgisinin olmadığını vurgulayarak, "Şengen bölgesi amacına uygun olarak işlemediği için, genişlemesi şu aşamada düşünülemez." ifadesini kullandı.

Avusturya'nın, sınırlarını korumak için Bulgaristan gibi güçlü ortağa ihtiyacının olduğunu kaydeden Nehammer, Sofya'ya daha fazla mali destek verilmesi gerektiğini belirtti.

Filistin-İsrail çatışmasına da değinen Nehammer, İsrail'e desteğini yineleyerek, çarşamba günü Çekya Başbakanı Petr Fiala ile İsrail'e gideceğini duyurdu.

BULGARİSTAN BAŞBAKANI, ÜLKESİ VE ROMANYA'NIN ŞENGEN'E GETİRECEĞİ FAYDALARI ANLATTI 

Avusturya'da temaslarda bulunan Bulgaristan Başbakanı Nikolay Denkov, Şengen bölgesine katılım için onay bekleyen Bulgaristan ve Romanya'nın Şengen bölgesine ve Avrupa Birliğine daha yararlı olacaklarını belirtti.

Denkov, "Bulgaristan ve Romanya'nın Şengen Bölgesi'ne katılmaları durumunda düzensiz göç daha kolay kontrol altına alınabilecek." dedi.

İki ülkenin Şengen bölgesine kabul edilmesini isteyen Denkov, Bulgaristan'ın Yunanistan ve Romanya arasındaki sınırların kaldırılmasının sağlayacağı avantajları anlattı.

Bulgaristan'ın özellikle AB'nin Türkiye ve Sırbistan ile olan dış sınırlarını, daha iyi korumak için ek insani ve maddi kaynakları yaratabileceğini açıklayan Denkov, "Mal taşımacılığı alanında da AB'nin iç sınırlarında günlerce bekleyişleri önlenecek. Dolayısıyla, Türkiye, Bulgaristan ve Romanya'dan Orta ve Batı Avrupa'ya mal taşıma maliyetini azaltacaktır." diye konuştu.

Bulgaristan'ın ve Romanya’nın Şengen bölgesine katılımı ile sağlanabilecek diğer yararların arasında gıda fiyatların ve enflasyonun düşürülmesinin de yer aldığını belirten Denkov, "Bundan hepimiz kazançlı çıkarız. Katılım, Doğu ve Orta Avrupa'daki tüm ülkelerin siyasi istikrarına katkı sağlanacak. Şengen bölgesinin dışında kalırsak, hepimiz zarar göreceğiz." diye konuştu.

 

Kaynak: AA

Avusturya Bulgaristan Şengen