Avusturya, "Sema Kalkanı" kapsamında uzun menzilli hava savunma sistemi alacak
Avusturya Bakanlar Kurulu, uzun menzilli hava savunma sistemi alımını "Avrupa Sema Kalkanı Girişimi" bünyesinde onayladı. Başbakan Nehammer, Avusturya'nın mukavemet gücünün hiç olmadığı düzeye taşınacağını kaydetti.
Avusturya'da Bakanlar Kurulu, "Avrupa Sema Kalkanı Girişimi" (Sky Shield) çerçevesinde uzun menzilli hava savunma sistemi alınmasına yeşil ışık yaktı.
Tarafsızlık ilkesine sahip Avusturya'da iktidarı oluşturan merkez sağ Halk Partisi (ÖVP) ve Yeşiller Partisi, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasıyla özellikle kısa ve orta menzilli hava savunma sistemleri alınması yönündeki girişimlerinin ardından şimdi de uzun menzilli hava savunma sistemine yöneldi.
Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Avusturya Savunma Bakanı Klaudia Tanner, bu adımla Avusturya'nın savunma becerisinin ciddi oranda gelişeceğini belirterek, önceki iktidarların bu hususta herhangi bir adım atmadığını söyledi.
Başbakan Karl Nehammer de satın alınması planlanan uzun menzilli hava savunma siteminin ülke güvenliği açısından milat olduğunu, söz konusu sistemle Avusturya'nın mukavemet gücünün hiç olmadığı düzeye taşınacağını kaydetti.
İktidar, alınması planlanan uzun menzilli hava savunma sistemi hakkında detay paylaşmazken, ülke basınında yer alan haberlerde, söz konusu sistemin ya ABD ürünü Patriot ya da ABD ve İsrail ortak projesi Arrow olabileceği, hava savunma sisteminin kurulumunun en erken 2027'de başlayacağı belirtiliyor.
Avusturya, Haziran 2023'te Almanya'nın öncülüğünde kurulan "Avrupa Sema Kalkanı Girişimi"ne katıldığını duyurmuş, daha sonra da Almanya'dan kısa ve orta menzilli hava savunma sistemleri alacağını açıklamıştı.
AB'DE EN ÇOK IRKÇILIK ALMANYA VE AVUSTURYA'DA
Avrupa Birliği'nin (AB) 13 üye ülkede gerçekleştirdiği araştırmaya göre, siyahiler en çok Almanya ve Avusturya'da ayrımcılığa maruz kalıyor.
Merkezi Avusturya'nın başkenti Viyana'da bulunan Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı (FRA), "Avrupa Birliği’nde Siyahi Olmak" başlıklı raporu yayımladı.
Raporda, AB üyesi 13 ülkede yaşayan Afrika kökenli siyahilerin "en çok Almanya ve Avusturya'da ayrımcılığa maruz kaldığı" kaydedildi.
Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Polonya, Portekiz, İspanya ve İsveç'te yaşayan 6 bin 700'den fazla Afrika kökenliye, 2022 yılında, bulundukları ülkede ten renkleri, kökenleri ve dinleri gibi faktörler nedeniyle maruz kaldıkları ayrımcılıklara ilişkin sorular yöneltildi.
Kaynak: AA