Avustralya'da yerliler için referandum

Avustralya
Avustralya'da yerliler için referandum
Fotoğraf: DepoPhotos

Avustralya, yerlilerin tanınması ve temsiline ilişkin tarihi bir referandumu oyluyor

Seçmenlerden, Aborijin ve Torres Boğazı Adalılarını ülkenin ilk halkları olarak tanıyan bir Yerli danışma organının (Yerlilerin Sesi Parlamentosu) anayasada yer alması isteniyor.

"Evet" savunucuları, bunun Yerli Avustralyalıların kendi ülkelerinde 'hak ettikleri yeri' almalarına olanak tanıyan mütevazı ancak derin bir değişiklik olduğunu söylüyor

Ancak "Hayır" kampanyası yürütenler Yerlilerin Sesi Parlamentosu'un ülkeyi ırk temelinde böldüğünü iddia ediyor ve nasıl işleyeceğini sorguluyor.

Sydney'de kampanya yürüten Başbakan Anthony Albanese, seçmenleri 'tarihin doğru tarafında' yer almaya çağırdı. Albanese, Ses'in "Yerli Avustralyalılar tarafından seçilen ve Yerli Avustralyalılar için daha iyi bir sonuç alınabilmesi için hükümete tavsiyelerde bulunan Yerli Avustralyalılardan oluşan bir komite" olacağını söyledi. 

Başarılı olması için Avustralyalıların çoğunluğunun "evet" oyu vermesi gerekiyor. Ayrıca Avustralya'nın altı eyaletinden en az dördünde çoğunluk desteği olması gerekiyor.

Ses karşıtlarından muhalefet lideri Peter Dutton, önerinin arkasında yeterli detay olmadığını söylüyor ve tartışmalı bir şekilde Avustralyalıları ırksal olarak bölebileceğini iddia ediyor. Ancak, Dutton da dahil olmak üzere pek çok "Hayır" kampanyacısı ırkçılık yapmak ve dezenformasyon yaymakla suçlanıyor.

Avustralya en son 1999 yılında cumhuriyet olmaktan vazgeçmek için referanduma gitmişti. Avustralya'nın 44 referandumundan sadece sekizi başarılı oldu - en sonuncusu 1977'de yapıldı. Hiçbiri iki partinin desteği olmadan geçmedi. 

Kaynak: Ajans Bizim

Avustralya Aborijin referandum