Avustralya'da motoru güçlü otomobiller artık sadece özel ehliyetle kullanılabilecek

Otomobil Avustralya
Avustralya'da motoru güçlü otomobiller artık sadece özel ehliyetle kullanılabilecek

Avustralya’nın Güney Avustralya eyaletinde çok güçlü otomobilleri kullanmak için özel ehliyetlere sahip olmak gerekecek.

Motor1 otomobil web sitesinin haberine göre, Güney Avustralya eyaleti, yüksek güçlü bir arabayı kullanmak için özel bir ehliyet kategorisi gerektiren yeni bir yasayı kabul etti.

Bu düzenleme, 2019 yılında bir Lamborghini Huracan sürücüsünün 15 yaşındaki bir kız çocuğuna çarparak, ölmesine yol açmasından sonra geldi.

Car Expert web sitesine göre, toplam 270 sürücü, yerel makamlar tarafından geliştirilmekte olan çevrimiçi bir eğitim aracılığıyla bu "U Sınıfı" Avustralya sürüş testini geçmek zorunda kalacak. Yeni ehliyetler, 1 Aralık 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

Hangi modeller etkilenecek?

Hangi araçlar etkileniyor? Güç/ağırlık oranı 1.000 kg başına 276 kW (375 hp) veya daha fazla olan 4,5 tondan hafif modeller yeni ehliyeti gerektirecek.

Bu oran, bir aracın performansını değerlendirmek için önemlidir ve genellikle kg/beygir olarak ifade edilir. 

Bu yeni yasa metninde yer alan "Ultra Yüksek Güçlü Araç” (UHPV) ibaresi, mantıksal olarak bazı çok sportif otomobilleri de içeren bu "ultra yüksek güçlü araçları" (dolayısıyla bu "U Sınıfı" ehliyeti) tanımlamak için kullanıldı.

Bu araçlar arasında 2,3 kg/beygir gücündeki Lamborghini Huracan veya 2,4 kg/beygir gücündeki Ferrari 458 Speciale de bulunuyor.

Yasa ayrıca, yeni cezalar da getiriyor. Açık yollarda spor modunu etkinleştirmek ve ABS veya çekiş kontrolü gibi belirli sürüş yardımcılarını devre dışı bırakmak, 5 bin Avustralya doları (yaklaşık 3 bin avro) para cezası gerektirecek.

Ölüm ya da ağır yaralanmayla sonuçlanan tehlikeli araç kullanımına yönelik cezalar da artırıldı.

Azami hapis cezası bir yıldan 5 yıla yükseltildi. Sürücünün alkol ya da uyuşturucu etkisi altında olması ya da yeni ehliyeti olmadan UHPV kullanması halinde ceza 7 yıl hapis cezasına kadar çıkabilecek.

Kaynak: Ajans Bizim

Avustralya ehliyet