Avrupa'nın ilk siyahi lideri Galler Başbakanı Gething oldu

Ajans Bizim
Galler Avrupa
Avrupa'nın ilk siyahi lideri Galler Başbakanı Gething oldu

Galler Başbakanı Gething Avrupa'da ilk siyah lider oldu

Galler'in Birinci Bakanı (Başbakan) Vaughan Gething, Cardiff'te 25 yıldır iktidarda olan Galler İşçi Partisinin lideri olarak seçilmesinin ardından Avrupa'nın ilk siyahi lideri olmaktan "onur duyduğunu" söyledi.

50 yaşındaki eski avukat ve mevcut Ekonomi Bakanı Gething, çarşamba günü 69 yaşındaki eski lider Mark Drakeford'un yerine geçecek. Drakeford, beş yıllık görev süresi sonrasında aralık ayında istifa etmişti.

Galli bir baba ve Zambiyalı bir anneden Zambiya'da doğan Vaughan Gething, "bir Avrupa ülkesinin ilk siyah lideri olmaktan onur duyduğunu" söyledi ve Galler tarihinde yeni bir "sayfadan" söz etti.

İngiliz İşçi Partisi lideri ve Ocak 2025’e kadar yapılması beklenen Birleşik Krallık genel seçimlerinin en büyük favorisi Keir Starmer, X üzerinden kendisine Vaughan Gething’e "uçsuz bucaksız tebriklerini" iletti.

TARİHİ BİR AN

Keir Starmer, "Galler Birinci Bakanı ve Britanya'nın ilk siyah lideri olarak atanması, modern Galler'in ilerlemesini ve değerlerini gösteren tarihi bir an olacaktır" dedi.

Galler'de yerel yönetimler sağlık, eğitim ve ulaşım gibi çok çeşitli konulardan sorumludur.

Vaughan Gething, Eğitim Bakanı Jeremy Miles'a karşı yüzde 51,7 oyla kazandığı parti içi oylamada Galler İşçi Partisinin yeni lideri olarak seçildi.

HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILMIŞTI

Ancak Vaughan Gething'in kampanyası, yakın zamanda çevre suçları nedeniyle yargılanmakta olan Atlantic Recycling şirketinden 200 bin sterlin bağış aldığını ortaya çıkaran bir BBC soruşturmasının yayınlanmasıyla lekelendi.

Gething, 2016 yılında hükümete bağlı bir çevre kurumundan şirket üzerindeki kısıtlamaları hafifletmesini istemişti. Vaughan Gething herhangi bir bağlantı olduğunu reddetti ve bağışların Galler Meclisi Senedd'in kurallarına uygun olduğuna ilişkin güvence verdi.