Avrupa'da tehlike çanları! 4 ülkede koronavirüste patlama yaşandı

Avrupa'da tehlike çanları! 4 ülkede koronavirüste patlama yaşandı

Avrupa'da koronavirüs salgınında ikinci dalga endişesi artıyor. Son 24 saatte, İspanya, İtalya, Fransa ve Almanya'da görülen vaka sayıları korkuttu

Almanya’da bulaşıcı hastalıklar alanında çalışmalar yürüten ve hükümeti bilgilendiren Robert Koch Enstitüsü Kovid-19’a ilişkin son bilgileri açıkladı. Açıklamada, son 24 saatte 1707 yeni vakanın kayıtlara geçtiği belirterek, toplam vaka sayısının 228 bin 621’e yükseldiği aktarıldı. Günlük vaka artışı 26 Nisan’dan (1737) sonra kayıtlara geçen en yüksek sayı oldu.

Almanya’da temmuz ayı ortasından önce 250-500 arasında seyreden günlük Kovid-19 vaka sayıları temmuz ayı sonuna doğru yükselişe geçti ve ağustosta yeniden 1000’nin üzerinde görülmeye başladı.

Yeni vaka sayısı geçen hafta çarşamba günü 1226, perşembe 1445, cuma 1449 ve cumartesi günü 1415 olarak kayıtlara geçmişti.

18 Ağustos Salı günü 1390, dün de 1510 olarak açıklanan günlük yeni vaka sayıları, bugün de 1707 olarak tespit edilmesiyle son haftalardaki artış eğilimini sürdürdü.

Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise son 24 saatte 10 artarak 9 bin 253, bugüne kadar iyileşen hasta sayısı da 204 bin 800 oldu.

Ülkede vaka sayılarındaki artış sebebi olarak tatilden dönenlerin virüsü ülkeye taşımaları ve insanların mesafe ve hijyen kurallarına uyulmayan kutlama ve eğlencelere katılması gösteriliyor. Öte yandan Hessen eyaletinin Kelsterbach kentinde Kovid-19 tespit edilen bir kadının iki gün süren bir düğün merasiminde bazı katılımcılara virüsü bulaştırdığı belirtildi. Düğüne katılan 200 kişinin karantinaya alındığı kaydedildi.

FRANSA

Fransa’da koronavirüs salgınında vaka sayıları geçen gün artmaya devam ediyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ülke genelinde son 24 saatte 4 bin 771 yeni vakanın tespit edildiği, toplam vaka sayısının 229 bin 814’e yükseldiği aktarıldı. Bakanlık, son 24 saatte 12 kişinin virüs nedeni ile hayatını kaybettiğini, toplam can kaybının 30 bin 480’e ulaştığını açıkladı. Sağlık Bakanlığı, 380’i yoğun bakımda olmak üzere 4 bin 748 kişinin hastanelerde tedavi altında olduğunu ifade etti. Bakanlık, ayrıca bugün tespit edilen vaka sayısının sokağa çıkma yasağından bu yana en yüksek artış olduğunu duyurdu.

İTALYA

İtalya’da koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında alınan tedbirlerin sona erdiği Mayıs ayından bu yana en yüksek günlük vaka sayısı kayıtlara geçti. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ülke genelinde son 24 saatte 845 yeni vakanın tespit edildiği, toplam vakanın ise 256 bin 118 ulaştığı aktarıldı. Bakanlık, son 24 saatte 6 kişinin virüs nedeni ile hayatını kaybettiğini, toplam can kaybının 35 bin 418’e yükseldiğini açıkladı.

İtalya’da salgının Mart ve Nisan aylarında zirve yapmasının ardından kontrol altına alınmıştı. Mayıs ayında ise kısıtlamalar kademeli olarak kaldırılarak sona ermişti. Ülke genelinde en son 14 Mayıs’ta bar, restoran ve mağazaların açılmasının ardından 16 Mayıs’ta 875 vaka tespit edilmişti. Ülkede vaka sayıları artışa geçmesine rağmen can kayıpları tek hanelerde seyrediyor. İtalya’da vaka sayıları kuzey bölgeleri olan Lombardiya ve Veneto’da günlük 150 vakanın üzerinde devam ediyor.

Öte yandan İtalya hükümeti, geçtiğimiz günlerde vakalarda yaşanan artışın ardından gece kulübü ve diskoları kapatma kararı almış, geceleri kamusal alanlarda maske takma zorunluluğu getirmişti.

İSPANYA

İspanya Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ülke genelinde son 24 saatte 3 bin 349 yeni vaka tespit edildiği ve toplam vaka sayısı 377 bin 96’ya ulaştığı aktarıldı. Bakanlık, son 24 saatte Covid-19 nedeni ile 16 kişinin hayatını kaybettiğini, toplam can kaybının 28 bin 813’e yükseldiğini açıkladı.Sağlık Uyarıları ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi Direktörü Fernando Simon yaptığı açıklamada, yapılan testlerin artışıyla beraber vaka sayılarında yaşanan artışın normal olduğuna vurgu yaptı. Simon, "Çok fazla koronavirüs vakası tespit edilmesi, bulaşımın devam ettiği anlamına geliyor. Hala bulaşım var. Her gün daha da artıyor. Kimsenin kafası karışmasın, işler iyi gitmiyor" ifadelerini kullandı. Direktör Simon, "Bulaşım arttıkça hastaneye yatan hasta sayısı artacak. Az görünse de artacak. Bulaşım artıkça işler değişecek, zorlaşacak. Bunun devam etmesine izin veremeyiz" uyarısında bulundu.

Simon, okulların açılmasıyla ilgili belirsizliğin devam ettiğini açıkladı. 27 Ağustos’ta okullar ile ilgili bir toplantı yapılacağını ifade eden Direktör Simon, 4 Eylül'den itibaren planlanan okula dönüş koşullarının değerlendirileceğini aktardı. Eğitimciler, ise artan vaka ve can kayıpları nedeni ile okulların açılması konusunda endişeli olduklarını ifade ederken, başkent Madrid bölgesinde bulunan eğitim sendikaları 4, 8, 9 ve 10 Eylül tarihleri için grev çağrısında bulundu.

Kaynak: Haber Global TV

koronavirüs ikinci dalga haberler İspanya İtalya Fransa Almanya