Avrupa Birliği'nden Türkiye'yi de yakından ilgilendiren adım

Avrupa Birliği
Avrupa Birliği'nden Türkiye'yi de yakından ilgilendiren adım

Avrupa Birliği'nin (AB) üye devletleri, AB'ye yeni üyeler katıldığında hazır olmak için karar verme ve finansman süreçlerini nasıl hızlandıracaklarına dair görüştü.

Avrupa Komisyonu ise aday ülkelere üyelik hazırlıklarını hızlandırmaları için nakit desteği ve AB piyasalarına erişim sağlamayı teklif edeceğini açıkladı.

AB üyesi 27 ülkenin bakanları arasında İspanya'nın Murcia kasabasında gerçekleşen görüşmelerde 5 ve 6 Ekim tarihlerinde yapılacak AB zirvesinin temelleri atıldı.

AB'de dönüşümlü yürütülen başkanlığı şu an elinde bulunduran İspanya'nın Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, "Genişleme, birliğin karşı karşıya olduğu başlıca sorunlardan biri. Genişlemeye hazır olmalıyız" dedi.

Şu anda AB üyeliği için aday ülke statüsünde olan ülkeler Türkiye, Ukrayna, Moldova, Arnavutluk, Bosna Hersek, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Sırbistan.

Gürcistan ve Kosova ise potansiyel aday statüsüne sahip.

AB'de genişlemeden sorumlu bakan Oliver Varhelyi, basın toplantısında AB'nin iç reformları aday ülkeler tarafından karmaşık AB kriterlerine ulaşmak üzere yaptıkları hazırlıklara paralel hâle getireceğini söyledi.

Varhelyi, Avrupa Komisyonu'nun aday ülkelerin reformları daha hızlı tamamlamalarına destek olmak için gelecek iki hafta içerisinde ek nakit destek ve AB piyasalarına erişim sağlamak adımlarının da bulunduğu bir paket açıklayacağını söyledi.

AB'nin iç hazırlıkları konusunda görüşmelere kılavuzluk eden raporda AB'nin 2030'a kadar daha fazla ülkeyi üye olarak kabul edebilmesi için karar alma ve finansman süreçlerinin köklü bir şekilde elden geçirilmesi yönünde çağrı bulunuyor.

Kaynak: Reuters

Avrupa Birliği AB AB Türkiye ilişkileri