Avrupa Birliği'nden flaş 'teknoloji' adımı: Yürürlüğe girdi
Avrupa Birliği, küresel teknoloji yarışında geri kalmamak ve yarı iletken sektöründe rekabet gücünü artırmak amacıyla önemli bir adım attı. Bu hafta yürürlüğe giren Avrupa Birliği Yarı İletken Yönetmeliği, Avrupa'nın yarı iletken tedarik zincirini güçlendirmeyi ve pazar payını artırmayı hedefliyor.
Yönetmeliğin ana hedefi, Avrupa'nın yüzde 10'un altındaki pazar payını 2030 yılına kadar yüzde 20'ye çıkarmak olarak belirlendi. Ancak sektörün yoğun sermaye gerektirdiği ve yeni fabrikaların maliyetinin 10 milyar euro'yu aştığı göz önüne alındığında, bu hedefin kolayca ulaşılamayacağı ifade ediliyor.
Bu girişim için 43 milyar euro gibi büyük bir fon oluşturulacak. Bu fonlar, inovasyon merkezlerini, pilot üretim hatlarını ve yeni nesil Ar-Ge'yi desteklemek üzere kullanılacak. Ayrıca, çip üreticileri Intel ve TSMC gibi büyük yatırımları çekmeyi amaçlıyor ve hızlı yetkilendirme prosedürleri ile projeleri sübvanse etme imkânı sağlıyor.
Yönetmelik ayrıca pandemi gibi beklenmedik aksaklıklara karşı koruma sağlamak amacıyla üye devletler ile Avrupa Birliği Komisyonu arasında yeni bir koordinasyon mekanizmasının oluşturulmasını öngörüyor.
Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Vera Jourova, "Çiplerde liderlik için küresel yarış bir gerçektir ve Avrupa bu yarışta aktif bir rol oynamalıdır" dedi.
Ancak bu büyük hedeflere ulaşmak için önemli zorluklar bulunuyor. Özellikle, sektörün uzmanlaşmış mühendisler ve teknisyenlere ihtiyaç duyması nedeniyle Avrupa'nın beceri geliştirme ve göç politikalarına yatırım yapması gerekiyor. Ayrıca çip üretiminin enerji yoğun bir süreç olduğu göz önüne alındığında, çevresel kaygılar da dikkate alınmalı ve sürdürülebilir üretim hedeflenmelidir.
Bununla birlikte, Avrupa'nın çip pazarındaki payını artırmak için atılan bu adımlar umut vaat ediyor. Önde gelen çip üreticilerinin Avrupa'da mega yatırımlar yapma niyeti ve 14 AB üyesi ülkenin ortak çip projelerine yatırım yapma kararı, sektördeki büyümeyi teşvik ediyor.
Avrupa, teknoloji yarışında rekabet gücünü artırmak için uzun vadeli bir çaba gerektirebilir, ancak şimdiden atılan adımlar geleceğe umutla bakmamıza neden oluyor.
Kaynak: Ajans Bizim