Asya Altyapı Yatırım Bankası: El Salvador, Solomon Adaları ve Tanzanya aday üyeliğe kabul edildi

Çin Bankalar Dünya haberleri Ekonomi haberleri
Asya Altyapı Yatırım Bankası: El Salvador, Solomon Adaları ve Tanzanya aday üyeliğe kabul edildi

Çin'in kuruluşuna öncülük ettiği Asya Altyapı Yatırım Bankası, El Salvador, Solomon Adaları ve Tanzanya ülkelerini aday üyeliğe kabul etti. 3 ülke, gerekli ulusal onay işlemlerini tamamlayıp ilk sermaye paylarını yatırdıktan sonra bankanın yeni üyeleri olacak.

El Salvador, Solomon Adaları ve Tanzanya ülkeleri, Çin'in kuruluşuna öncülük ettiği Asya Altyapı Yatırım Bankasına (AIIB) "aday üyeliğe" kabul edildi.

AIIB'den yapılan açıklamaya göre, Banka'nın Mısır'ın Şarm El-Şeyh şehrinde düzenlediği 8'inci Yıllık Toplantısı'nda, yeni üyelik başvuruları görüşüldü.

Bankanın Yönetim Kurulu, El Salvador, Solomon Adaları ve Tanzanya'nın başvurularını kabul ederek, üyelik sürecine onay verdi.

Üç ülke, gerekli ulusal onay işlemlerini tamamlayıp ilk sermaye paylarını yatırdıktan sonra bankanın yeni üyeleri olacak. Böylece yeni ülkelerin katılımıyla bankanın üye sayısı 109'a yükselecek.

AIIB, Kuşak ve Yol Girişimi başta olmak üzere dünya genelinde altyapı projelerine uluslararası finansman sağlamak üzere 2014'te Çin'in öncülüğündeki 57 ülkenin katılımıyla kurulmuştu.

100 milyar dolar öz sermaye ile kurulan banka, sonraki yıllarda 48 yeni ülkeyi daha üyeliğe kabul etmişti.

Bankaya üye ülkeler, dünya nüfusunun yüzde 81'i ve küresel gayri safi hasılanın yüzde 65'ini temsil ediyor.

Çin, Dünya Bankası ve IMF'nin potansiyel rakibi görülen bankanın yönetiminde yüzde 26,5 pay ile en büyük oy hakkını elinde bulunduruyor.

Kaynak: AA

Çin asya Mısır