AstraZeneca aşısı sonrası ölen ünlü BBC sunucusu Lisa Shaw'ın raporu açıklandı

koronavirüs
AstraZeneca aşısı sonrası ölen ünlü BBC sunucusu Lisa Shaw'ın raporu açıklandı

21 Mayıs'ta ilk doz AstraZeneca aşısını olduktan sonra hayatını kaybeden ünlü BBC sunucusu Lisa Shaw hakkındaki MHRA raporu açıklandı. Shaw'ın ölümüne ilişkin hazırlanan ölüm raporu tartışmaları yeniden alevlendirdi

21 Mayıs'ta AstraZeneca aşısı olduktan 3 hafta sonra hayatını kaybeden 44 yaşındaki ünlü BBC sunucusu Lisa Shaw hakkındaki İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA) raporu açıklandı. Rapor, birçok ülkede yasaklanan AstraZeneca aşısı hakkındaki şüpheleri artırırken, tartışmalar  yeniden alevlendi.

Shaw, aşı olduktan 3 hafta sonra hayatını kaybetmiş, ünlü sunucunun ölümü İngiltere'yi yasa boğmuştu. Shaw'ın bilinen herhangi bir sağlık sorunu olmadığı belirtilirken, MHRA'nın Lisa Shaw'un ölümüne ilişkin hazırlanan ölüm raporunu açıklaması ile AstraZeneca aşısı tartışmalarını yeniden gündeme oturdu. 

Ölümünden yaklaşık 3 ay sonra adli tıp raporunda Lisa Shaw'ın AstraZeneca aşısının yarattı komplikasyonların etkisi ile yaşamını yitirdiği doğrulandı. 

Soruşturmayı denetleyen Newcastle adli tıp doktoru Karen Dilks, Shaw'ın AstraZeneca aşısının komplikasyonları nedeniyle öldüğünü, özellikle beyinde kan pıhtılarına neden olan "aşı kaynaklı trombotik trombositopeni" görüldüğünü bildirdi.

Doktor raporunda ünlü BBC sunucusu Lisa Shaw'un aşı olduktan sonra şiddetli baş ağrısı sebebi ile hastaneye kaldırıldığı ve beyin kanaması teşhisi konduğu yazıldı.

Lisa Shaw'un ölümünün ardından bir açıklama yapan MHRA, ailesine taziye dileklerini ilettikten sonra, ünlü sunucunun beyninde pıhtı oluştuğunu ve beyin kanaması tedavisi olduktan sonra yaşamını yitirdiğini duyurdu. İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu MHRA,  açıklamasında ölümün AstraZeneca aşısının yan etkileri nedeni ile olup olmadığının araştırılacağınını vurguladı.

MHRA'nın açıklamasında trombositopeni ile birlikte oluşan kan pıhtılaşmasına ilişkin raporlarını üzerinde titizlikle çalıştıkları belirtildi.

Birleşik Krallık'ta kan pıhtısı oluşması nadir rastlandığı için 40 yaş altındakilere AstraZeneca uygulanıyordu. Ancak İngiltere'de İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurulu, Shaw'ın ölümünden 1 hafta sonra 40 yaş altındakilerde daha fazla kan pıhtılaşmasına yol açtığı değerlendirilen Oxford-AstraZeneca'nın yeni tip koronavirüs aşısı yerine, ülkede acil kullanımına onay verilen diğer aşıların yapılması tavsiyesinde bulunmuştu. 

 

Kaynak: Haber Global TV

AstraZeneca BBC AstraZeneca aşısı koronavirüs