'Aşı selfieleri' umut mu veriyor, tedirgin mi ediyor?

koronavirüs
'Aşı selfieleri' umut mu veriyor, tedirgin mi ediyor?

Dünya genelinde koronavirüse karşı bugüne dek 2 milyar dozdan fazla aşı uygulandı. Ancak hala aşı tedarik edemeyen ülkeler, aşının ülkesine ulaşmasına karşın, sırası gelmeyenler var. Aşı olurken çektirilen fotoğraflar ise tartışma yarattı. Aşı selfieleri umut mu veriyor, tedirgin mi ediyor?

Dünya genelinde koronavirüse karşı uygulanan aşı 2 milyar 50 milyon dozu aşarken, hala aşının ulaşmadığı ülkelerin de olması sebebiyle 'eşitsizlik' tartışmaları, ortaya aşıların fikri mülkiyet hakkının kaldırılması sonucunu çıkarsa da, yoksul ve bazı gelişmekte olan ülkeler tarafından desteklenen fikre batılı ülkelerin bir kısmı ve ilaç şirketleri karşı çıkıyor.

Ülkeler ellerindeki mevcut aşı sayısına, tedarik etme ve aşılamadaki hızına göre, aşı yapılacak vatandaşların yaşı, mesleği, sağlık durumu kritelerini 'öncelik grupları' şeklinde kendi belirliyor. 

"EVDE AŞILANAN BİRİNDEN DOLAYI AŞI HAKKI ELDE EDECEK KADAR ŞANSLI DEĞİLİM"

Sosyal medya hesaplarında ise salgın süreciyle birlikte yeni bir akım başladı; aşı yapılırken çekilen fotoğraflar... Ancak bu fotoğrafların kimilerine umut verdiği, kimilerini ise tedirgin ettiği düşünülüyor. 

Arkadaşlarının Instagram hesaplarında gezinirken aşı özçekimleriyle karşılaşanların "kendi hariç" herkesin aşılandığı hissine kapıldığı anlaşıldı. İnsanların aşı fotoğrafları karşısında ne düşündükleri sorulan kişiler, artık bir araya gelebilecekleri, büyük gruplar halinde eskisi gibi görüşebilecekleri duygusu oluşmasına karşın, sağlık çalışanı, öğretmen, basın mensubu veya yaş gibi öncelikli gruplara dahil olmayan ve henüz aşı sırası kendisine gelmeyenler kendisini 'şanssız' olarak tanımlayabiliyor. 

'Aşı selfieleri' umut mu veriyor, tedirgin mi ediyor? - Resim : 1

Sıranın kendisine gelmeyi bekleyenler, bir anda Covid aşısı olan ve belki yaşıtları olan tanıdıklarının sosyal medyadaki aşılı 'özçekim' fotoğraflarına denk gelmeye başladı. Giderek kaygı durumu artan kişilerde, arkadaşlarının veya yakınlarının aşılanmasına karşı sevinç hissi oluşsa da, insanların neden bu aşı hikayelerini paylaştığı merak konusu oldu: 'Gurur duydukları için mi, mutlu olduklarından mı? Yoksa gösteriş mi yapıyor?' düşünceleri hakim... 

Aşı olmak isteyen fakat henüz olamamış kişiler "aşının pandemi sürecinde bir ayrıcalık olduğunu" ve fotoğraf çektirenlerin, bu ayrıcalığa sahip olmayanlara bilmeden zarar verebildikleri görüşünde. 

Öncelikli hiçbir gruba "henüz" dahil olamamanın ise herkesin kendi önüne geçtiği, kişinin kendisine sıranın gelmeyebileceği ve virüsten korkmanın yanı sıra daha fazla kısıtlamaya maruz kalabileceği endişesi yaratıyor. 

Aşılamada belirlenen öncelikli grupların salgınla mücadelede ve sürü bağışıklığında aşıya her ne kadar acil ihtiyaçlarının olduğu kabul edilse de, geçtiğimiz yıldan beri tüm dünyayı etkisi altına alan, kısıtlamalar nedeniyle fiziksel, ekonomik ve ruhsal sıkıntılara sebebiyet veren koronavirüs salgınında herkesin olabildiğince çabuk aşılanarak normalleşmeye adım atmak istediği de bir gerçek. 

Özellikle Almanya'da vatandaşların her 'aşı selfie'si ile karşılaşmalarının ardından, sıranın kendisine hiç gelmeyeceği ve sonunda tek başına kalacakmış hissine kapıldıkları ortaya konuldu. 

* Bu makale, Süddeutsche Zeitung'dan derlenmiştir. 

Kaynak: Web Özel

koronavirüs selfie haberler