Aşı ikna timi berberler: 'Müşterilerimin yüzde 60'ını ikna ettim!'

ABD koronavirüs
Aşı ikna timi berberler: 'Müşterilerimin yüzde 60'ını ikna ettim!'

ABD'de Başkan Biden, 4 Temmuz'a kadar nüfusun yüzde 70'inin en az bir doz aşı olacağı hedefini koymuştu ancak ülke yüzde 60'ta kaldı. Hükümet durumu değiştirmek için siyahların ağırlıklı yaşadığı bölgedeki berberlerden yardım istiyor.

Türkiye'de erkeklerin de kadınların da müdavim oldukları berberler ve kuaförler ile olan güven ilişkileri, zaman zaman karikatürize edilerek TV'de ve sinemada yansıtılacak kadar aşikar. Bu ilişki ABD'de de Türkiye'dekine oldukça benzer bir şekilde yaşanmakta.

Özellikle siyahların ağırlıklı olduğu bölgelerde, mahallelerde, kuaför salonları birer sohbet etme, zaman öldürme alanı olarak da hizmet veriyor. Siyahların ağırlıklı olarak yaşadıkları bölgelerde aşılama oranının görece düşük kalması bu ilişkiyi kullanma fikrini akıllara getirdi.

HEDEFE ULAŞILAMAYINCA...

Biden yönetimi 4 Temmuz'a kadar nüfusun 70'ine en az bir doz aşı uygulama hedefine ulaşamadı. ABD'de bu oran yüzde 60 civarında seyrediyor. Aşı kararsızlığı bu sapmaya sebebiyet verirken aşı karşıtlığına sebebiyet veren ise siyahlarda aşıya güvensizliğin görece daha yüksek olması.

Aşı ikna timi berberler: 'Müşterilerimin yüzde 60'ını ikna ettim!' - Resim : 1

Sistematik olarak ırkçılığa, ayrımcılığa ve eğitimde fırsat eşitsizliğine maruz bırakılan siyah ABD vatandaşlarında aşı karşıtlığı görülmesi de anlaşılır oluyor. Eğitim durumu ortalamasının görece düşük olduğu eyaletlerde aşı oranının da düşük kalması ve bu eyaletlerde siyah nüfusun daha yoğun olması da bu ayrımcılığın bir sonucu.

Ancak ABD için en azından şimdilik hızlı bir çözüm gerekiyor ve bu yolda kuaför salonları mantıksız bir çözüm değil. Zira Hyattsville, Maryland'de bir berber dükkanı işleten Mike Brown'ın müşterileri de aşı konusunda tedirgin. 

Aşının işe yaramadığını, Covid-19'un bir hurafeden ibaret olduğunu düşünüyorlar. Mike Brown dinliyor ve sorasında onları bilgisiyle ikna etmeye çalışıyor:

“Bu platformu, doğruyu savunmak ve mitleri defetmek için kullanıyorum. Müşterilerimin yüzde 60'ının aşı olmasını sağladım.”

VİRÜS SİYAHLARI DAHA SERT ETKİLEDİ

Hyattsville, Maryland'de nüfusun yüzde 35'ini siyahlar oluşturmakta. Risk altındaki nüfus arasında aşıların artırılması Biden yönetimi için bir öncelik ve pandemi özellikle siyahlar için ekstra ölümcül olmaya devam ediyor. Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri'ne göre, siyahların beyazlara kıyasla, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetme riski iki kat hastaneye kaldırılma riski ise neredeyse üç kat daha fazla.

Aşı ikna timi berberler: 'Müşterilerimin yüzde 60'ını ikna ettim!' - Resim : 2

Berberler ve kuaför salonları sadece aşı hakkında sohbet noktasında hizmet vermeyecek. Yerinde aşılama için de bu işletmeler kapılarını açacak. Toplamda bini aşkın salonun bu noktada hizmet vermesi bekleniyor.

Sağlık bilgilerini ve kaynaklarını tabana indirmenin bir yolu olarak berberlere ve kuaförlerden destek istemek, 1960'lardan bu yana etkili bir yöntem. Örneğin 1970'lerde Baltimore ve Massachusetts'te, siyahlara ait berberler; müşterilere hipertansiyon ve diyabet tarama projeleri sağlamak için pilot programlar olarak hizmet etmişti.

2010'da ve 2013'te New York'ta kalın bağırsak kanseri teşhisi için yapılan görüntülemelerde berberlerde çalışan siyah erkekler istihdam edilmişti.

2017'de Amerikan Halk Sağlığı Dergisi'nde yayınlanan bir makale ise kendi çevresinden bir sağlık çalışanına muayene olan bireylerin diğerlerine nazaran ileri tedavilere daha yüksek oranda katılım sağladığını ortaya koydu.

'BERBERLER MAHALLELERİN ORTASINDA!'

St. Louis'deki Washington Üniversitesi'nde epidemiyolojist olarak görev yapan Joyce Balls-Berry, “Hastaneler değilken, berberler ve güzellik salonları tam mahallelerinin ortasında” diyor.

Hyattsville gibi Capitol Heights da eyaletteki en yoğun siyah nüfusa sahip yönetim bölgesi olan Prince George's County'de. Eyalet verilerine göre, 30 Haziran itibarıyla toplam 86 bin vaka ile komşu ilçelerine kıyasla koronavirüsten daha sert biçimde etkilendi.

Capitol Heights'tan daha büyük nüfusa sahip Montgomery County'de yaklaşık 71 bin vaka görüldü.

Aşı ikna timi berberler: 'Müşterilerimin yüzde 60'ını ikna ettim!' - Resim : 3

AŞI PARTİSİ

Bölgede Tre Shadez Hair Studio adında bir kuaför salonu sahibi olan Katrina Randolph da bu tabloyla mücadele etmek için programa katılmış. Mekanında eşi DJ olarak müziği ayarlıyor, o da aşı randevusu için gelenleri karşılıyor.

Aşı partisi olarak adlandırılabilecek etkinliklerde katılımcılar fön koltuğu olarak işlev gören koltuklarda aşı olmakta. Partiyle gençlere ulaşmayı hedefleyen Randolph gururla organizasyonundan söz ederken “Aşı olmaya gelmiş dokuz genç kız vardı” diyor.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı Wall Street Journal'da yayınlanan "Barbershops and Hair Salons Are Enlisted in Covid-19 Vaccine Push" adlı makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

aşı ikna timi ABD aşılar kuaför