Araştırma ortaya koydu: Koronavirüs aşısı sperm sayısını etkilemiyor!

koronavirüs
Araştırma ortaya koydu: Koronavirüs aşısı sperm sayısını etkilemiyor!

Koronavirüs salgınında 1,5 yıl geride kaldı. Aşılama uygulamaları ile salgının bitmesi için ufuk görünse de, aşının etkileri konusunda pek çok tartışma da yaşanıyor. Ancak bilimsel araştırmalar, koronavirüsün sperm sayını etkilemediğini ortaya koydu

ABD’de Miami Üniversitesi Üroloji Bölümü tarafından yapılan bilimsel çalışmaya göre, mRNA yöntemiyle üretilen Pfizer-BioNTech ve Moderna aşıları sperm sayısı ve kalitesini önemli ölçüde artırıyor. Amerika Tabipler Birliği’nin Jama Network tarafından yapılan çalışmasında, JAMA isimli hakemli tıp dergisinde yayınlanan sonuçlara göre, araştırma, iki doz mRNA aşısı olmuş erkeklerin sperm sayılarının ve kalitesinin arttığını gösterdi.

Araştırma yaş ortalaması 28 olan 45 sağlıklı erkek üzerinde yapıldı. 45 erkekten 21’i Pfizer-BioNTech, 24’ü ise Moderna aşısı oldu. Erkeklerden aşı öncesi ve sonrasında sperm örnekleri alındı ve ikinci dozdan sonraki 75 gün boyunca takip numuneleri alındı.

Erkeklerde, başlangıçta 26 milyon/ml olan sperm sayısı iki doz aşı sonrasında 30 milyon/ml oldu. Aşı öncesi 36 milyon/ml sperm sayısına sahip olan erkeklerin sperm sayısı da 44 milyon/ml’e yükseldi. Araştırmada, 45 erkekten sekizinin aşı öncesi oligospermi (çok az sperm olması ya da hiç sperm olmaması durumu) olduğu ve aşı sonrasında normal sperm sayısına ulaştığı görüldü.

Miami Sağlık Sistemi Üniversitesi'nden ve çalışmanın yazarı Dr Ranjith Ramasamy, CNN International'a yaptığı açıklamada, "Genç ve sağlıklı erkeklerin sperm parametrelerinde hiçbir değişiklik bulamadık" ifadelerini kullanırken, Johnson & Johnson ve AstraZeneca dahil olmak üzere mRNA aşılarının çalışma için gerekli olduğunu, ancak her ikisinin de 'oldukça benzer' sonuçları olduğunu sözlerine ekledi.

ABD Chicago'daki İnsan Üreme Enstitüsü tıbbi direktörü Dr. David Cohen, çalışmayla ilgili olarak "Şimdi, aşılamanın sperm sayınızı tehlikeye atması riskinin son derece düşük olduğuna dair size güvence verecek kanıtlarımız var" dedi.  

İngiltere Sheffield Üniversitesi'nden androloji profesörü Allan Pacey ise, "Bu, koronavirüs aşılarından iki doz alınması durumunda sperm kalitesinin önemli ölçüde değişmediğini gösteren güven verici bir veridir" dedi.

Human Fertility dergisinin de genel yayın yönetmeni olan Pacey ayrıca, "Umarım bu, bu tür aşılardan birini kabul ettikleri takdirde doğurganlıklarından endişe duyabilecek erkeklere bir miktar güvence sağlar" ifadelerini kullandı. 

 

Kaynak: Haber Global TV

koronavirüs koronavirüs aşısı sperm sayısı haberler