Anne ve bebek aynı rahimden dünyaya geldi

AJANS BİZİM
İspanya
Anne ve bebek aynı rahimden dünyaya geldi

İspanya'da bir bebek, büyükannesinden annesine nakledilen rahimde büyüdükten sonra dünyaya geldi. Böylece anne ve bebeğin hayatı aynı rahimde başlamış oldu.

Bebeğin annesi iki yıl önce annesinden rahim nakli yapıldıktan sonra, 2 Ocak'ta sağlıklı bir erkek çocuk dünyaya getirdi. Manuel adı verilen bebek bu nedenle annesinin de içinde büyüdüğü aynı rahimde gelişti.

Bebeğin annesi Maira, Barselona'daki Catalunya Radio'ya yaptığı açıklamada, "Manuel doğmadan önce onunla konuşur ve 'Ben de buradaydım, iyi olacaksın' diye seslenirdim" şeklinde konuştu.

İspanya'da ilk kez bir çocuk kendi büyükannesi tarafından bağışlanan bir rahimden dünyaya geliyor. Anne-kız rahim naklinden doğan ilk bebek, 2014 yılında İsveç'te Emelie Eriksson'un Göteborg Üniversitesi Sahlgrenska Üniversite Hastanesi'nde annesinin rahminden bir erkek çocuk dünyaya getirmesiyle gerçekleşmişti.

Maira, kadın üreme sisteminin az gelişmesine neden olan nadir bir doğumsal bozukluk olan Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser Sendromu (MRKH) olarak bilinen bir rahatsızlığa sahip olduğu için kendi rahmiyle hamile kalamıyordu. MRKH sendromu yaklaşık her 4.500 kadından birini etkiliyor ve küçük ya da hiç olmayan bir rahim ve kısalmış bir rahim kanalı ile karakterize edilir. MRKH hastaları genellikle hamile kalamıyor.

Maira ve annesi, nakledilen rahimlerden bebek dünyaya getirmeyi araştıran Hospital Clínic de Barcelona ile temasa geçerek aynı şeyi yapabilmeyi umdular.

Maira, "Eğer ölürsem mutlu öleceğimi, istediğimi yapacağımı ya da en azından deneyeceğimi düşündüm. Annem de aynı şeyi söyledi" diye anlatıyor kararlarını. Rahim nakli, donör ve alıcıda histerektomi yapılmasını ve ardından donör rahminin alıcıya başarılı bir şekilde yerleştirilmesini gerektiren son derece karmaşık prosedürlerdir.

KENDİSİ DE AYNI RAHİMDEYDİ

Hospital Clínic de Barcelona Jinekoloji Servisi Başkanı Francisco Carmona, yaptığı açıklamada, "Maira bir zamanlar şu anda içinde olan rahmin içindeydi. Bu, büyük övgüyü hak eden tıbbi ve bilimsel bir dönüm noktasıdır ve bunu mümkün kılan mükemmel bir profesyonel ekibin uzmanlığının sonucudur. Bu, tıpta mutlak bir paradigma değişikliğidir" dedi

2022'nin başlarında yapılan nakilden sonra Maira hamile kalmak için doğurganlık tedavisi gördü ve tüp bebek yöntemiyle kendi yumurtalarından ve eşinin sperminden birkaç embriyo geliştirdi. Hamile kaldı ve bebek 37 haftalıkken sezaryenle dünyaya geldi.

Rahim nakli hastalarına doğal doğum yapmaları tavsiye edilmiyor. Dünyada sadece sekiz hastanede uygulanan bu prosedür, İspanya'da bağışlanan bir rahimden doğan ikinci bebek olma özelliğini taşıyor. Mart 2023'te doğan bir bebekle sonuçlanan bu ilk prosedürde anne değil, rahmini bağışlayan bir kız kardeş kullanılmıştı.

Doktorlar, bir annenin bağışlanan rahminin, genç bir donörün rahmi kadar hamilelik için uygun olduğunu belirterek, eklediler: "Rahim mükemmel bir şekilde yaşayabilir. Bu [rahimlere] hormon verirseniz, yeniden adet görürler ve tamamen normal hale gelirler. Yaşlarından ziyade donörlerin sigara içiyor olması bizi daha çok endişelendiriyor."

Maira ve ailesi o zamandan beri yeni hayatlarına başlamak üzere evlerine döndüler ve Maira yakında ikinci bir çocuk sahibi olmayı umduğunu söylüyor.