Amerikan ordusundan 'yanlış kişi öldürüldü' itirafı

AJANS BİZİM
ABD suriye
Amerikan ordusundan 'yanlış kişi öldürüldü' itirafı

CENTCOM, bir yıl sonra 'pardon, yanlış kişiyi vurmuşuz' dedi ve "iyileştirilebilecek birkaç husus" bulunduğunu açıkladı.

Bölgeden sorumlu askeri komutanlık yaptığı açıklamada, ABD'nin geçen yıl Suriye'de gerçekleştirdiği bir saldırıda El Kaide lideri olduğu sanılan bir sivili öldürdüğünü duyurdu.

Saldırı 3 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilmiş, ancak öldürülen kişinin üst düzey bir militan olmadığına dair belirtiler kısa sürede ortaya çıkmıştı. Merkez Komutanlığı (CENTCOM) şefi General Erik Kurilla ertesi ayın başlarında bir soruşturma emri vermişti.

CENTCOM'dan yapılan açıklamada "Soruşturma sonucunda ABD güçlerinin El Kaide hedefini yanlış belirlediği ve bunun yerine bir sivilin vurularak öldürüldüğü tespit edildi" denildi ve "sivillerin zarar görmesinden üzüntü duyulduğu" belirtildi.

"Soruşturma, saldırının silahlı çatışma hukukunun yanı sıra Savunma Bakanlığı ve CENTCOM politikalarına uygun olarak gerçekleştirildiği sonucuna varmıştır" denilen açıklamada, ayrıntı verilmeksizin "iyileştirilebilecek birkaç husus" bulunduğu kaydedildi.

Saldırıda Lütfi Hasan Masto'nun öldürülmesinden saatler sonra, kardeşi onun El Kaide ile hiçbir bağı olmadığını ve "uçak gelip onu hedef aldığında dağda koyunlarını otlattığını" söyledi. Muhammed Masto, "O hayatından memnundu ve herkes onu sever ve takdir ederdi. Kendi işine bakardı ve köyün yaşardı" dedi.

Suriye'deki çatışma, 2011 yılında hükümet karşıtı protestoların acımasızca bastırılmasıyla başlayıp yabancı ordular, milisler ve cihatçıların dahil olduğu karmaşık bir savaş alanına dönüştüğünden bu yana yarım milyondan fazla insanın ölümüne neden oldu.

ABD'nin IŞİD cihatçı grubuyla mücadeleye yönelik uluslararası çabaların bir parçası olarak Suriye'de konuşlandırdığı yaklaşık 900 askeri bulunuyor ve ülkedeki militanları hedef alan saldırıları düzenli olarak gerçekleştiriyor.