Almanya'ya dönecek gurbetçilere flaş uyarı: Binlerce euro ceza ödemek zorunda kalırsınız!

Gündem haberleri Almanya Kurban bayramı
Almanya'ya dönecek gurbetçilere flaş uyarı: Binlerce euro ceza ödemek zorunda kalırsınız!

Türkiye’den Almanya'ya dönen gurbetçiler, yanlarında getirdikleri ürünler nedeniyle gümrükte sıkıntı yaşıyor.

Hem bayram hem de yaz tatili için Türkiye'ye gelen gurbetçiler Almanya'ya doğru yola çıkmaya başladı.

Gümrük kurallarıyla ilgili eksik bilgi sahibi olan bazı vatandaşlar Türkiye’den Almanya'ya dönerken, yanlarında getirdikleri ürünler nedeniyle binlerce Euro ceza ödemek zorunda kalıyor.

Gümrüklerde AB mevzuatı geçerli. Aşağıda kayıtlı ürünlerin kişisel ihtiyaç/kullanım kapsamında vergisiz ve gümrüksüz olarak Avrupa Birliği’ne üye olmayan ülkelerden AB üyesi ülkelere getirilmesi mümkün.

İşte o ürünler:

1) Tütün ürünleri:

- 200 adet sigara

- 50 adet yaprak sigara

- 250 gr. pipo tütünü

Bu oranların, 40 adet sigara, 20 adet yaprak sigara ya da 50 gr pipo tütünü olarak sınırlandırılması da mümkündür.

2) Alkollü içkiler:

- Toplam 1 litre olmak üzere alkol ve alkol oranı % 22’nin üzerindeki alkollü içecekler

- Toplam 2 litre olmak üzere alkol oranı %22’nin üzerindeki alkollü içecekler

- 4 litre köpüksüz şarap

- 16 litre bira

3) Benzin:

- Motorlu ulaşımın her çeşidinde aracın standart benzin deposunda yer alan miktar

- Taşınabilir ayrı bir bidonda 10 litreyi geçmemek kaydıyla taşınan benzin

4) Diğer ürünler (Parfüm, kahve, çay, elektronik eşyalar vb .):

- Deniz ve hava yoluyla yolculuk yapanlar için değeri 430 Euro’ya kadar olan ürünler

- Deniz ve hava yoluyla yolculuk yapanlar için değeri 430 Avro’ya kadar olan ürünler

- Diğer yolcular için değeri 300 Euro’ya kadar olan ürünler

- 15 yaş altı yolcular için değeri toplam 175 Euro’ya kadar olan ürünler. Kişisel bagajlar (bavullar) ile kişisel kullanım için öngörülen ilaçların değeri bu kapsamda değerlendirilmemektedir.

 Şahıslar, seyahatleri sırasında kullanacakları miktarda ilacı beraberlerinde taşıyabilirler. Reçeteli ilaçların reçete örneğinin bulundurulması tavsiye olunur.

İstisnai bazı uygulamalar dışında et, et ürünleri, süt, süt ürünleri, egzotik hayvan ve bitkilerin ülkeye sokulması yasak.

Kontrollerde tespit edilen 10.000 Euro üzerindeki paraların ve değerli eşyaların, organize suçlardan elde edilmiş olan kazançları tespit etmek amacıyla, kaynağı sorulmaktadır. Bu durumda olan kişilerin gümrük makamlarına bildirim yapma zorunluluğu bulunuyor. 10.000 Euro’nun üzerinde para ve değerli eşyaların bildirilmemesi halinde paraya el koyulması ve ceza uygulanması söz konusu.. Bildirilmesi halinde ise vergi uygulanıyor.

GIDA YASAKLARINDAN ÇOĞU GURBETÇİ HABERSİZ

Yurt dışında yaşayan vatandaşların çoğu gümrükte kişi başı 10 Bin Euro üzeri nakit paranın beyan edilmeden yanlarında taşınmasının yasak olduğunu biliyor ancak gıda ürünleri konusunda bilgi eksikliği bulunuyor. Bu sebeple gümrükte birçok sorun yaşayabiliyorlar.

İşte dikkat edilmesi gereken ürünler:

Peynir: Avrupa Birliği ülkelerine hayvansal ürünlerin sokulması yasak bu nedenle Türkiye'den AB'ye seyahat eden bir yolcunun yanında herhangi bir hayvansal ürün bulunmaması gerekiyor. Miktarın önemi olmaksızın, sıkça getirilen peynirler hemen el konulmakta ve imha edilmekte.

El koymakla kalmayıp yüksek para cezaları da uygulanıyor.. Bu nedenle 20-30 Euro değerinde ürün getiren bir yolcu bile yüzlerce hatta binlerce Euro ceza ödemek zorunda kalabiliyor

Bal: Yasaklı ürünler arasında bal da bulunuyor marka farketmeksizin hayvansal ürünlerin girişi yasak.

Sucuk / Pastırma: AB ülkelerine sokulması yasak olan ürünler arasında sucuk ve pastırma da yer alıyor.

Bunun dışında, hayvansal ürün olmasa bile hediyelik eşyalarınıza el konulabiliyor. Zeytinyağı getirenler de gümrükte sıkıntı yaşayabiliyor. Yetkililer, her yolcunun sadece kendi tüketimine yetecek kadar ürün getirebileceğini belirtiyor ancak "normal" miktar ne kadar olduğu net bir şekilde belirtilmemekte ancak yaşanan olaylar göstermiştir ki bir üründen kilolarca veya litrelerce getirildiğinde buna el konuluyor. Bu nedenle mümkün olduğunca az miktarda getirme konusunda dikkatli olunması öneriliyor


Evcil Hayvanlarla Seyahat Etmek/Taşınmak

Evcil hayvan ile Türkiye’den Almanya’ya veya bir diğer Avrupa Birliği (AB) ülkesine seyahat etmek veya taşınmak istediğinizde, AB’nin konuyla ilgili yönetmeliğini (Evcil hayvanlarla AB’ye giriş ve transit geçiş ) dikkate alınız.

Evcil hayvanınızla uçakla seyahat etmek istediğiniz takdirde, taşıyıcı şirket ile irtibata geçerek, uçak şirketinde hayvanların taşınması hakkında hangi kuralların geçerli olduğuna dair bilgi alınız (örnek: Evcil hayvan kabine alınıyor mu yoksa bagaj bölümünde mi seyahat edecek?).

Avrupa Birliği’ne üye olmayan ülkelerden Avrupa Birliği (EU) ülkelerine seyahat edecek olan belli evcil hayvanlar (kedi, köpek, gelincik) için AB’nin 998/2003 no’lu Konsey Tüzüğü geçerli olup, söz konusu tüzükle, kuduz hastalığının AB ülkelerine taşınması ve yayılmasının önlenmesi hedefleniyor

Evcil hayvanların sağlık durumuyla ilgili talepler ve şartlar, esas itibariyle menşe ülkede kuduz hastalığıyla ilgili genel durum ve hedef AB ülkesinin kurallarına göre belirlenmektedir. Yolcular kişi başına en fazla 5 pet ile birlikte seyahat edebilirler.

Evcil hayvanların, ticari amaçla taşınması mevcut kurallara aykırı.

Parazit hastalıklarıyla (özellikle bağırsak kurtlarıyla) mücadele kapsamında, İrlanda, Malta, Finlandiya ve İngiltere gibi AB ülkelerinde evcil hayvanların yurtdışından nakliyesinde daha katı kurallar uygulanmaktadır. Lütfen seyahat edeceğiniz ülkenin diplomatik temsilciliğinden konuyla ilgili mevcut düzenlemeler hakkında bilgi alınız.

Evcil hayvanların seyahat/taşınmasında aşağıdaki hususlar ise şöyle:

Her evcil hayvanın net biçimde okunabilecek bir dövme veya mikroçip (03/07/2011 tarihinden itibaren yeni kayıt edilen evcil hayvanlar için bu tür tanımlama zorunludur) ile tanımlanmış olması gerekiyor.

Ayrıca evcil hayvanın kuduz hastalığına karşı aşılaması (Dünya Sağlık Örgütü normalarına uygun beher dozda en az bir antijenik ünite içeren inaktive bir aşı) yapıldığını belgeleyecek dökümanın petin yanında bulundurulması zorunludur. Aşının etki süresi için aşı üreticisinin belirttiği tarih geçerli olmaktadır. Gerekli gördüğünüz durumda, konu hakkında veterinerden bilgi alabilirsiniz. İlk aşılama seyahatten en az 21 gün önce yapılmış olmalıdır.

Türkiye, kuduz hastalığıyla ilgili genel durum ve hastalığın kontrol altına alınmasında belirsizlikler ve zorluklar yaşanan ülkeler arasında yer almaktadır. Dolayısıyla Türkiye’den Avrupa Birliği’ne giriş yapacak olan evcil hayvanların ayrıca Avrupa Komisyonu’ndan onaylı bir laboratuvar tarafından kuduz titre testinden geçirilmiş olması gerekmektedir. Söz konusu kan testi, yetkili bir veteriner tarafından kuduz aşısından en az 30 gün sonra ve seyahatten en az 3 ay önce yapılmalıdır.

 

Kaynak: Haber Global TV

kurban bayramı Almanya türkiye gurbetçi