Almanya'nın cephane sorunu ne kadar büyük? 'Sadece iki gün...'

Web Özel
Almanya'nın cephane sorunu ne kadar büyük? 'Sadece iki gün...'
İkinci Dünya Savaşı sonrası uzun yıllar Almanya'nın savunma harcaması yapmasına izin verilmedi. Fotoğraf: Reuters

Almanya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile birlikte savunma bütçesini 100 milyar euroya çıkarsa da ülkenin topyekûn bir çatışma için yeterli mühimmatı yok. Ülke bu sorunu çözmek için yollar arıyor.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, bütün Avrupa'yı güvenlik açısından alarma geçirdi. Almanya askeri gücünü test etmesi gereken olası bir durumda ne kadar hazırlıklı olduğunu kontrol ediyor. Alman hükümeti, Alman Silahlı Kuvvetleri (Bundeswehr) bütçesini yıllık 100 milyar euroya çıkardı. Ancak uzmanlar ordunun sıcak bir savaşa hazır hale gelebilmesinin en az 10 yıl süreceğini söylerken bu bütçenin sadece yeni silahlar ve personel artırımı için ayrıldığını, cephanelikleri kapsamadığını belirtiyorlar.

'2 GÜNLÜK CEPHANE KALDI'

NATO üyesi Almanya'nın tüfek, uçaksavar, tank, top ve havan mermileri, çeşitli tiplerde roket ve füzeler gibi sadece 2 günlük mühimmatı olduğu tahmin ediliyor. NATO ise üye ülkelerin en az 30 günlük cephaneliğinin olması gerektiği yönünde görüş belirtiyor. Güvenlik gereği Alman ordusunun ne kadar cephaneliği olduğu açıklanmıyor ama askeri tarihçi Sönke Neitzel "Mühimmat bir günlüğüne, belki iki günlüğüne kullanılabilir, hepsi bu kadar" diyor.

Almanya'nın cephane sorunu ne kadar büyük? 'Sadece iki gün...' - Resim : 1

Neitzel'in bu tahmininin sadece kara kuvvetleri için olduğunu da belirtelim. Donanma ve hava kuvvetleri işin içine girdiğinde uzmanlar bu tahminin bile cömert kaldığı görüşünde. Radar güdümlü füze ve hava savunma sistemlerinin ise dakikalar ya da saatler içinde tükenebileceği uyarısı yapılıyor. 

Alman ordusunda görev yapan Korgeneral Martin Schelleis, "Güçlü bir kuvvetin yedek parçalara ve mühimmata ihtiyacı vardır" diyor ve mühimmatın bir yerde saklanması gerektiğini de ekliyor. Cephaneliklerin bazıları boş ve işlevsiz olduğu için kapatılmış durumda. 

2011 yılında yapılan askeri bütçe reformu ile çoğu cephaneliğin kapatılmasına karar verildi. Baden-Württemberg eyaletindeki 320 bin metrekarelik Hardhelim cephaneliği de 2018 yılında kapatıldı. Ancak Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması ile cephanelik geçtiğimiz günlerde Korgeneral Schelleis tarafından yeniden açıldı. 

Almanya'nın cephane sorunu ne kadar büyük? 'Sadece iki gün...' - Resim : 2
Almanya silah üretimine ağırlık verdi. Alman silah devi Rheinmetall, yeni tankı Panther 2.0'ı görücüye çıkardı. Kaynak: Reuters

'50 MİLYAR EURO'DAN FAZLA EK KAYNAĞA İHTİYAÇ VAR'

Alman ordusunda görevli askeri komiser Eva Högl “Bundeswehr'in savunma durumunda mühimmatı hızla tükenebilir. Bu nedenle burada çok acil bir eyleme ihtiyaç var" diyor ve boş cephaneliklerin doldurulması konusunda adımlar atılması gerektiğini belirtiyor. 

Ancak Savunma Bakanlığı'ndan sızan bir rapora göre, mühimmat stoklarını NATO standartlarına çıkarmak için 2031 yılına kadar ek 20 milyar euroya ihtiyaç duyulduğu ortaya çıkmıştı. Üstelik askeri personele gerekli eğitimi sağlamak için 5 milyar euroya, gerekli altyapı ve lojistik yatırımını sağlamak için 30 milyar euroya daha ihtiyaç duyuluyor. Bu bahsedilen toplam 55 milyar euronun da geçtiğimiz günlerde kabul edilen 100 milyar euroluk savunma bütçesine dahil olmadığını hatırlatmakta fayda var. 

Üstelik mermi azlığı "silah enflasyonu" adında yeni bir sorunu da ortaya çıkardı. Teknolojik gelişmelerin maliyetleri artırmasının yanında füzeye birçok ülkeden talep olması ve arzın yetersizliği de füzenin fiyatını yükseltiyor.

ELDEKİ CEPHANE ESKİ Mİ?

Almanya'nın elindeki çoğu mühimmatın eski olduğu iddiaları şu sıralar ülke basınında sık yer almakta. Ne kadarının savaşa hazır durumda olduğu bilinmiyor. Bununla ilgili en önemli örnek ise Almanya'nın Ukrayna'ya karadan havaya Strela füzelerinden göndermesi.

Almanya'nın cephane sorunu ne kadar büyük? 'Sadece iki gün...' - Resim : 3
Sovyet yapımı karadan havaya Strela füzeleri Kaynak: Reuters

Doğu Almanya'dan kalan Sovyet yapımı füzeler, Doğu Almanya'nın 1990'da Batı Almanya ile birleştiği göz önünde bulundurulursa oldukça eski. Üstelik bu füzelerin 2014 yılında kullanım ömrünün sona erdiği ve bazılarının çalışmadığı iddia ediliyor.  

Savunma Bakanı Christine Lambrech'in sözcüsü bu iddiayı reddedip "Ukrayna'ya gönderilen her mühimmat kontrol edildi" derken basına sızan belgelerde 2700 füzenin en az 700'ünün çalışmaz durumda olduğu öne sürülüyor. 

Almanya uzun süredir ekonomik yaptırımların askeri yaptırımlardan daha etkili olduğu düşüncesini benimsiyordu. Bu yüzden 2011 yılından itibaren ordusunda küçülmeye giderken askeri harcamalarını da kısmıştı. Asker mevcudu 80 bine kadar düşerken birçok silah da bakım masrafları gerekçe gösterilerek envanterden çıkarılmıştı. 

Kaynaklar: Die Welt, Der Spiegel, The Telegraph

Kaynak: Web Özel

Almanya ukrayna cephane Bundeswehr