Almanya'nın Ankara Büyükelçisi, Türk gazetecilerin gözaltına alınmasıyla ilgili Dışişleri'ne çağrıldı

Almanya Dışişleri Bakanlığı
Almanya'nın Ankara Büyükelçisi, Türk gazetecilerin gözaltına alınmasıyla ilgili Dışişleri'ne çağrıldı

Sabah gazetesinin Frankfurt Bürosu temsilcileri, Alman polisi tarafından gözaltına alındı. Konuyla ilgili olarak Almanya'nın Ankara Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Bu arada gazeteciler sorgularının ardından serbest bırakıldı.

Almanya'da Sabah gazetesinin Frankfurt Bürosu temsilcilerinin Alman polisi tarafından gözaltına alınmasına Dışişleri Bakanlığı'ndan sert tepki geldi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama şöyle:

"Sabah gazetesinin Frankfurt Bürosu temsilcilerinin Alman polisi tarafından bugün (17 Mayıs) gerekçe gösterilmeden gözaltına alınmaları Türk basınına yönelik bir taciz ve yıldırma eylemidir. Bu menfur eylemi şiddetle kınıyoruz.

Terör örgütü FETÖ’nün Almanya’daki faaliyetleri hakkındaki haberleri nedeniyle bir FETÖ mensubunun asılsız ihbarıyla hedef alınan gazetecilerin derhal serbest bırakılmalarını bekliyoruz.

Başarıyla gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı Seçimlerinin ilk turu ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinin hemen ardından, Alman makamlarının sözkonusu basın mensuplarını, ifadeye dahi çağırmadan doğrudan gözaltına almalarını kasıtlı bir eylem olarak görüyoruz.

Basın ve ifade özgürlüğü konusunda tüm dünyaya ders vermeye kalkan Almanya'nın özgür basına yönelik bu eylemi, çifte standartlı yaklaşımını ortaya koymaktadır.

Konuya ilişkin olarak Almanya’da gerekli girişimler yapılmış olup, güçlü tepkimiz bugün Bakanlığımıza çağrılan Almanya’nın Ankara Büyükelçisi’ne de iletilmektedir."

SERBEST BIRAKILDILAR

Evlerinde 4,5 saat köpeklerle arama yapan polis evde bulunan belge değeri çok sayıda evrak, bilgisayar ve cep telefonuna koydu. Darmstadt Polis Merkezine götürülen Türk gazeteci İsmail Erel ve Cemil Albay, Güney Hessen Polis Merkezinde 4 saat boyunca sorgulandı.

İki Türk gazetecinin evlerine baskın yapılarak gözaltına alınmasının Türkiye’den kaçarak Almanya’ya sığınan Cevheri Güven’in şikayeti üzerine gerçekleştiği belirtildi. Darmstadt kentinde bulunan Güney Hessen Emni0yet Müdürlüğünde sorguları tamamlanan İsmail Erel ve Cemil Albay serbest bırakıldı.

Kaynak: Haber Global TV

Dışişleri Bakanlığı Sabah Gazetesi