Almanya'dan Afgan mültecilere 'ikinci eşi' getirme izni!
Alman hükümeti çok eşlilik yasalarına rağmen Afgan mültecilerin ikinci eşlerini ülkeye getirmelerine izin veriyor
Almanya basınında yer alan haberlere göre, ülkedeki askeri operasyon sırasında Alman ordusunda çalışan Afgan vatandaşlarının ikinci eşlerini ve çocuklarını Almanya'ya getirme talepleri onaylandı ve bu durum karmaşık hukuki sorunlara yol açtı.
Alman ordusunun Afganistan'dan çekilmesinin ardından Afgan çalışanlara Almanya'da ikamet etmeleri için vize verilmiş ve aile birleşimi yasaları çalışanların eşlerini ve çocuklarını yanlarında getirmelerine olanak sağlamıştı.
Ancak Alman Westfalenpost gazetesi, bilinen en az iki örnekte, daha sonraki aile birleşimi taleplerinin başka eş ve çocukları getirmek üzere onaylandığını bildirdi. Bu durum Hochsauerland bölgesindeki yerel göçmenlik bürosu tarafından da teyit edildi.
Örneklerden birinde, koca bir eşi ve üç çocuğuyla birlikte yaşarken, ikinci eşi yedi çocuğuyla birlikte yakınlardaki ayrı bir dairede yaşıyor.
Bir başka kocanın ise her iki karısı ve dokuz çocuğuyla birlikte yaşadığı anlaşılıyor.
Çok eşlilik Almanya'da yasadışı olmakla birlikte, evliliklerin yabancı yasalara uygun olarak yapılmış olması halinde hafifletici sebepler söz konusu olabiliyor. Ancak yine de vatandaşlıkla ilgili bazı yasal sorunlar yaşanıyor. Özellikle, eski Bundeswehr çalışanının çocuklarından biri Almanya'da doğmuş ancak ebeveynlerinin evliliği Almanya'da tanınmadığı için Alman doğum belgesi alamadı.
Bu sorun, federal hükümetin aile birleşimi yasalarını gevşetmesinin ardından daha sık karşılaşılabilecek bir durum.
Almanya geçen yıl yabancı uyrukluların eşlerini yeniden bir araya getirmek amacıyla artan sayıda vize verdi. Toplam 71,129 vize verilirken, en fazla onaylanan talepler 8,930 vaka ile Hintliler ve 8,778 vaka ile Türkler oldu.
Eşlerinin yanına gitmek isteyen 13.607 kişi dil sınavını geçememiş olsaydı bu rakam çok daha yüksek olabilirdi.
Devlet yardımı alan çocuk sayısı arttı
Almanya, liberal koalisyon hükümetinin bunun yerine daha fazla göçmen işçi çekmeyi tercih etmesiyle, Avrupa'da son dönemde daha kısıtlayıcı göç önlemlerine yönelik eğilime karşı çıktı.
Alman hükümetinin etkili Uzmanlar Konseyi'nin başında bulunan Monika Schnitzer, Temmuz ayında Süddeutsche Zeitung'a verdiği demeçte, kitlesel göçün yılda 1,5 milyona ulaşması için çağrıda bulunurken, yeni gelenlerin Almanca konuşmasına bile gerek olmadığını söyledi.
Yeniden birleşme yasaları kapsamında geniş aileler de dahil olmak üzere yeni gelenlerin sayısı arttıkça, devlet yardımı alan çocukların sayısı da rekor seviyeye ulaştı. Şu anda toplam 888,218 yabancı çocuk devletten sosyal yardım alıyor. 2010 yılında 303,962 çocuk mali yardım alırken bu rakam 13 yılda üç katına çıktı.
Kaynak: Ajans Bizim