Almanya'da koalisyon için anlaşma sağlandı

Almanya'da koalisyon için anlaşma sağlandı

Almanya’da yeni federal hükümeti oluşturmayı planlayan SPD, Yeşiller ve FDP arasındaki koalisyon görüşmelerinde anlaşma sağlandı. Tarafların önümüzdeki günlerde koalisyon görüşmelerine başlaması planlanıyor.

Almanya'da 26 Eylül'de yapılan Federal Meclis seçimlerinin ardından, Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokratlar (FDP) arasında, olası koalisyon görüşmelerine zemin hazırlamak için yapılan ön görüşmelerde anlaşma sağlandı.

Her üç partinin temsilcileri tarafından kaleme alınan ortak metinde, "İddialı ve dayanıklı bir koalisyon sözleşmesi imzalayabileceğimize inanıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Her üç parti bir sonraki adımda, üzerinde anlaşmaya varılan taslağı kendi kurullarına onaylatacak.

DW Türkçe'de yer alan habere göre, Yeşiller'in diğer iki partiden farklı olarak, bunun için bir kurultay düzenlemesi bekleniyor. SPD ve FDP kanadında ise, koalisyon görüşmelerine başlanmasına yönelik onayın bugün içinde çıkacağı tahmin ediliyor.

Almanya'da 26 Eylül'de yapılan genel seçimin kazananı, oyların yüzde 25,7'sini alan Olaf Scholz liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti (SPD) olmuştu. Angela Merkel'in partisi Armin Laschet liderliğindeki Hristiyan Birlik Partisi ise  24,1 oy almıştı.

 

Kaynak: Haber Global TV

Almanya Olaf Scholz Sosyal Demokrat Parti