Almanya'da evlat edinme yasası yeniden düzenleniyor

AJANS BİZİM
Almanya
Almanya'da evlat edinme yasası yeniden düzenleniyor

Almanya'da uzun zamandır eleştirilere neden olan evlat edinme ve aile hukukunu liberalleştirmeye yönelik yeni çalışmalar somutlaşmaya başladı.  

Bu kapsamda, bu ayın sonlarındaki hükümet görüşmelerine katılmak üzere eyalet adalet idarelerinin temsilcilerine davetiyelerle birlikte bir reform tasarısı taslağı gönderildi.  

DW’nin haberine göre, önerilen reformlar kapsamında, evli olmayan bir birliktelikteki her iki yetişkinin birlikte bir çocuğu evlat edinmesi ve bir evlilikteki sadece bir yetişkinin evlat edinilen bir çocuğun yasal ebeveyni olması mümkün olacak. Almanya'da hem evli hem de evli olmayan heteroseksüel ve eşcinsel çiftler evlat edinebiliyor. Ancak, evli çiftlerin her ikisinin de çocuğu yasal olarak evlat edinmesi gerekirken, evli olmayan bir birliktelikte yalnızca bir yetişkin evlat edinilen çocuğun yasal ebeveyni olabiliyor.

Almanya'daki Koruyucu ve Evlat Edinen Aileler Derneği (PFAD) evlat edinme yasasındaki değişiklikleri memnuniyetle karşıladığını belirterek, yasal reformların “aile yaşamının gerçekliğine yönelik olması gerektiğini” açıkladı.  

PFAD'ın Berlin bürosu başkanı Carmen Thiele, “Günümüz ailelerinin gerçekliği, evlat edinme yasasında daha önce varsayıldığı gibi evliliğin kalıcılık vaat etmediğini gösteriyor” dedi.

ALMANYA'DA EVLAT EDİNME DÜZENLEMESİ

Alman yasalarına göre 25 yaş ve üzeri yetişkinlerin bir çocuğu evlat edinmesi mümkün. Evli çiftler için eşlerden en az birinin en az 25 yaşında; küçük eşin ise en az 21 yaşında olması gerekiyor. Evlat edinen ebeveynler için azami yaş sınırı yok. Ancak yönetmelikler, evlat edinen ebeveyn ile çocuk arasındaki yaş farkının “doğal mesafeye” karşılık gelmesini şart koşuyor.

Bekar kişiler de evlat edinebiliyor, ancak bu sadece özel durumlarda, örneğin yetişkin ile çocuk arasında uzun süreli bir ilişki olması durumunda dikkate alınıyor. Bunun da ötesinde, evlat edinmek isteyenlerin sayısı, Almanya'da evlatlık verilen çocukların sayısını da büyük ölçüde aşmış durumda. .  

Her durumda, evlat edinmeye uygunluk, bir birlikteliğin istikrarı, evlat edinen ebeveynlerin fiziksel ve zihinsel sağlığı, evlat edinme motivasyonu, yaşam koşulları ve mali koşullar dahil olmak üzere bir dizi kritere göre kararlaştırılıyor.  

Bir çocuğu evlat edinmek isteyen çiftlerin, yerel gençlik daireleri tarafından yönetilenler veya kilise ve dini olmayan kuruluşlar tarafından yönetilen devlet onaylı evlat edinme hizmetleri gibi bir evlat edinme kurumuna başvuruda bulunmaları gerekir.  

Ülkelerarası evlat edinme, ABD, İngiltere, Kanada, Almanya, Brezilya, Çin ve Hindistan'ın da aralarında bulunduğu 106 taraf ülkenin imzaladığı çok taraflı bir anlaşma olan ve 2002 yılından bu yana Almanya'da yürürlükte olan 1993 tarihli Lahey Evlat Edinme Sözleşmesi'ne tabi. Evlat Edinme Sözleşmesi açık prosedürler belirlemekte ve uygunsuz mali veya diğer kazançları yasaklamanın yanı sıra çocuk kaçırma, satma ve kaçakçılık gibi yasadışı uygulamalara karşı koruma sağlıyor.

"ÇOCUKLAR İKİ ANNEYE SAHİP OLABİLMELİ"

Evli ve evli olmayan çiftler için evlat edinme yasasında yapılacak değişikliklere ek olarak, reform tasarısı taslağı bir çocuğun doğumdan itibaren iki “ortak anneye” sahip olabileceğini de belirtiyor.  

Mevcut Alman yasalarına göre, lezbiyen bir çiftte çocuğu doğuran kadının partneri, çocuğu üvey evlat edinme yoluyla evlat edinmek zorunda. Kadının evlat edinmeye uygunluğunun değerlendirilmesi gereken bu uzun yasal süreç uzun zamandır eleştirilmektedir.  

Almanya'nın en büyük LGBTQ+ sivil haklar örgütü olan LSVD+ Queer Çeşitlilik Derneği, hükümetin uzun zamandır beklenen ve söz verilen reformları hayata geçirmesini “memnuniyetle karşıladığını” açıkladı.  

Babalık hukukuna göre, Almanya'da bir çocuğun iki babaya sahip olması şu anda yasal olarak mümkün değil. Yasal baba ya çocuğun biyolojik babası ya da çocukla “sosyal-ailevi ilişki” içinde olan annenin partneri. Eşcinsel ebeveynleri olan çocuklar için, erkeklerden biri babalığı kabul edebilir, ancak Alman yasalarına göre biyolojik annenin yanı sıra yalnızca bir ebeveyn olduğu için bu durum partneri için geçerli değildir. Bunun yerine, üvey evlat edinme yoluyla çocuğu evlat edinebilir. Önerilen reformlar kapsamında bu durum değişmeyecek.  

HUKUK SİSTEMLERİ MODERN EBEVEYNLİKLE MÜCADELE EDİYOR

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan reform tasarısı taslağında şimdilik bazı temel yasal ilkelerin değiştirilmeyeceği belirtiliyor. İlk olarak, çocuk doğuran bir kadın, “yasal statüsü tartışılabilir veya anlaşmaya açık olmaksızın” her zaman çocuğun annesi olarak kabul edilecek. İkinci olarak, tasarıda “bir çocuğun yalnızca iki yasal ebeveyni olmaya devam edeceği” belirtiliyor.

Dünya çapındaki hukuk sistemleri, çok eşliliğin yükselişi de dahil olmak üzere modern ailelerin değişen yapılarıyla mücadele ediyor. Evlat edinmenin büyük ölçüde eyalet yasalarına tabi olduğu ABD'de, 2017 yılında ABD Yüksek Mahkemesi, aynı cinsiyetten evliliklerde her iki eşin de bir çocuğun doğum belgesinde ebeveyn olarak listelenme hakkına sahip olduğuna karar verdi. Kaliforniya gibi sadece birkaç eyalet, çocukların yasal olarak tanınan ikiden fazla ebeveyne sahip olmasına izin veriyor.  

Kanada'da çeşitli mahkeme kararları, ikiden fazla kişinin bir çocuğun yasal ebeveyni olma hakkını tanıdı.  

İkiden fazla kişiden oluşan çok ebeveynli aileler şu anda hiçbir Avrupa ülkesinde yasal olarak tanınmıyor. Hollanda'da Devlet Komisyonu tarafından 2016 yılında hazırlanan bir raporda, dört ebeveyne ve iki haneye kadar çok ebeveynliliğin tanınması için yasada değişiklik yapılmasını tavsiye etti. Ancak, birbirini izleyen hükümetler bu konuda farklı görüşler benimsedi ve yasa şu ana kadar değiştirilmedi.