COVID vakalarında artış: Uzmanlara göre nedeni 'Barbenheimer etkisi'

sinema Dünya haberleri koronavirüs
COVID vakalarında artış: Uzmanlara göre nedeni 'Barbenheimer etkisi'

Yaz aylarında COVID vakalarında bir artış yaşanıyor ve uzmanlar Spiegel'in "Barbenheimer etkisi" olarak adlandırdığı fenomenin kısmen suçlu olduğunu söylüyor. 

Guardian'ın haberine göre epidemiyologlar, gişe rekorları kıran Barbie ve Oppenheimer filmlerini izlemek için sinemaya yapılan geziler de dahil olmak üzere toplu buluşmaların, enfeksiyonlarda görülen hızlı artışta rol oynadığı kanısında. 

Hükümet istatistiklerine göre, COVID ile ilgili doktor ziyaretleri bir önceki haftaya göre yüzde 175, hastaneye yatışlar ise yüzde 50 arttı. Resmi istatistikler çok düşük bir vaka oranı gösteriyor, ancak çok az insan test ediliyor. İzleme istasyonları atık sularda viral yükte bir artış tespit etti.

Guardian, Teksas'taki Baylor Koleji Ulusal Tropikal Tıp Okulu'nda aşı uzmanı olan Peter Hotez'in geçen ay bir "Barbenheimer" dalgası olasılığını gündeme getirdiğini belirtiyor. 

Hotez, bir Twitter paylaşımında, "Debbie Downer olmak istemem... ama Barbenheimer sonrası bir COVID dalgasından endişelenen var mı? Ya da Oppie sonrası? Artık kimse böyle şeyleri takip etmiyor gibi göründüğü için muhtemelen asla bilemeyeceğiz" dedi.  İnsanların takviye aşılarını takip etmeleri ve pembe bir maske takmayı düşünmeleri gerektiğini de belirtti. 

Variety'nin haberine göre Barbie ve Oppenheimer Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde büyük ilgi gördü ve bazı pazarlarda rekor kırdı. Almanya'da Barbie'yi yaklaşık 4 milyon, Oppenheimer'ı ise 2,5 milyon kişi izledi.

Kaynak: Ajans Bizim

Almanya Covid Barbie Oppenheimer sinema hastalık sağlık haberleri