Almanya'da çarklar duruyor mu? Türkiye ve AB nasıl etkilenir?

Almanya
Almanya'da çarklar duruyor mu? Türkiye ve AB nasıl etkilenir?
Almanya ekonomisi bu çeyrek yüzde 0.3 küçüldü. Fotoğraf: Shutterstock

Almanya ekonomisi 2023'ün ilk çeyreğinde yüzde 0.3 daraldı. Böylece üst üste iki çeyrek küçülen Almanya ekonomisi resesyona girerken, uzmanlar bu durumun Türkiye ve diğer Avrupa Birliği ülkelerine etkisi olacağını belirtiyor.

Almanya ekonomik anlamda Avrupa Birliği'nin adeta lokomotifi konumunda. Uluslararası Para Fonu (IMF)'ye göre Almanya'nın 2023 yılı gayri safi yurtiçi hasılası 4.3 trilyon dolar seviyesinde. Bu miktar Almanya'yı dünyanın en büyük dördüncü, Avrupa Birliği'nin de en büyük ekonomisi yapıyor. Ancak işler Almanya ekonomisi için bir süredir yolunda gitmiyor.

Enflasyonun yüzde 7.2 seviyelerinde olduğu ülke ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,3'lük küçülme açıkladı. Almanya ekonomisi 2022'nin son çeyreğinde ise yüzde 0,5 daralmıştı. Art arda iki çeyrek küçülen Almanya, böylece resesyona (ekonomik durgunluk) girmiş oldu. Bir ülke, ekonomisi art arda iki üçer aylık dönemler veya çeyrekler boyunca küçüldüğünde, resesyonda kabul ediliyor.

Ticaret Bakanlığı verilerine göre Almanya, Türkiye'nin Nisan ayında en fazla ihracat yaptığı ülke konumunda. Türkiye, Nisan ayında Almanya'ya 1 milyar 585 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Aynı dönem Türkiye ise Almanya'dan 2 milyar 176 milyon dolarlık ithalat yaptı. Peki Almanya'nın ekonomik durgunluğa girmesi Türkiye'yi nasıl etkiler?

Almanya'da çarklar duruyor mu? Türkiye ve AB nasıl etkilenir? - Resim : 1
Avrupa'ya Rus gazı arzının kesilmesi Alman ekonomisini kötü etkiledi. Fotoğraf: Shutterstock

'MAL TALEBİNDE AZALMA SÖZ KONUSU OLURSA...'

Ekonomist ve Akademisyen Prof. Dr. Cem Başlevent, dolar kurunun her ne kadar 20 lira seviyelerini geçse de Türk lirasının enflasyona göre değerlenmekte olduğu için Türkiye'deki ihracatçıların zaten zorlandığını söylüyor. Başlevent "Almanya'daki ve Avrupa Birliği'ndeki durgunlukla beraber mal talebinde azalma söz konusu olursa bu durum bizim için olumsuz bir haber olacaktır. Bir taraftan rekabetçilikteki eksiklik bir taraftaki Avrupa'nın talep eksikliği, Türkiye'nin cari açığı kapatmasını zorlaştırır" diyor. 

DİĞER AB ÜLKELERİ DE OLUMSUZ ETKİLENECEK 

Almanya'nın ekonomik durgunluğa girmesi kuşkusuz diğer Avrupa ülkelerini de etkileyecek bir durum. Uluslar Arası İlişkiler Uzmanı Emekli Kurmay Albay Ünal Atabay, Avrupa Birliği'nin en büyük ekonomik gücünün Almanya olduğunu, dolayısıyla AB ekonomisi için bir motor görevi üstlendiğini söylüyor. Atabay "Birçok Avrupa Birliği ülkesi yan sanayi ürünlerini Almanya ile paylaşıyor. Almanya'nın sadece AB ile ilgili entegrasyonunun ötesinde küresel anlamda Çin başta olmak üzere çok yakın ilişkileri de var. Bunların üzerinden de ekonomik olarak AB'nin desteklenmesi söz konusu" ifadelerini kullanıyor.

Emekli Kurmay Albay Atabay "Bu açıdan baktığınız zaman Avrupa Birliği'nin ekonomik can damarının attığı ülke Almanya'dır" derken Almanya'daki herhangi bir ekonomik sancının bütün AB ülkelerini etkileyeceğini, hatta küresel etkilerinin de olacağını dile getiriyor.

Almanya'nın ekonomik durgunluğa girdiği dönemde Ukrayna Savaşı'nın devam ettiğini ifade eden Atabay Almanya'nın bu süre içerisinde savunma bütçesini de 100 milyar euroya çıkardığını da hatırlatıyor.

Avrupa Birliği Küresel Araştırmalar Derneği Başkan Vekili Dr. Can Baydarol da Almanya'nın resesyona girmesi AB'yi ekonomik anlamda kötü etkileyeceğini söylüyor. Baydarol "Almanya AB'nin lokomotifidir Almanya'da olan biten her şey bütün AB ülkelerini etkileyecektir" diye belirtiyor.

UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI'NIN ETKİSİ 

Yabancı uzmanlar ise, Ukrayna-Rusya Savaşı'nın başlaması ile beraber Avrupa'ya olan Rus gazı arzının kesilmesi ve oluşan enerji açığının Almanya ekonomisini kötü etkilediğini ifade ediyor. Ayrıca Çin elektrikli otomobillerinin yükselişi karşısında Almanya'daki otomotiv sektörünün yavaşlaması yanı sıra artan enflasyon da Almanya ekonomisini küçülten nedenler arasında gösteriliyor. Almanya'daki bir finans kuruluşu DekaBank analisti Andreas Scheuerle, "Enflasyonun ağırlığı altında Alman tüketici dizlerinin üzerine çöktü ve tüm ekonomiyi kendisiyle birlikte aşağı çekti" diyor.

Ek kaynaklar: Bloomberg, BBC, IMF, Ticaret Bakanlığı

 

Kaynak: Haber Global TV

Almanya ekonomi resesyon AB türkiye Avrupa Birliği