Almanya yaklaşık 7 bin Türk vatandaşını geri gönderecek!

Almanya yaklaşık 7 bin Türk vatandaşını geri gönderecek!

Die Welt gazetesi, 30 Eylül 2019 itibariyle, Almanya'da haklarında geri gönderme kararı kesinleşen 6 bin 919 Türk vatandaşının olmasına karşın, Türkiye'nin geçici pasaport vermemesinden ötürü sorun yaşandığını yazdı

Almanya İçişleri Bakanlığı'na dayanılarak bildirilen haber, 30 Eylül'den itibaren Almanya'yı terk etmesi kesinleşen toplam 6919 Türk vatandaşı olmasına karşın, bu yılın ilk dokuz ayında yalnızca 296'sı Türkiye'ye gönderildi. Türkiye'ye gönderilemeyen Türk vatandaşlarının en büyük sorunu geçici pasaportlarının olmaması...

Geri gönderilen Türk vatandaşı sayısı 2018 yılına göre ise bir miktar artmış görünüyor. Geçtiğimiz yıl, 6643 vatandaştan 277'si geri gönderilmişti.

Haberde, Türkiye'ye gönderilmesi kesinleşen vatandaşların dörtte üçünün Almanya'da geçici oturma izniyle kaldıkları, ancak sayıları 7 bini bulan bu kişilerin Türkiye'nin geçici pasaport vermemesinden dolayı geri gönderilmelerinde büyük sorun yaşandığı belirtildi.

2018 yılında iade edilmelerinde yaşanan en büyük sıkıntı ise, eksik kimlik bilgileri olarak gösterilirken, sınır dışı edilmesi gereken yetişkinlerin yüzde 20'sinin gerekli kimlik bilgilerinin bulunmadığı aktarıldı.

TÜRK MAKAMLARIYLA İŞBİRLİĞİ...

Hür Demokrat Parti (FDP) Genel Sekreteri Linda Teuteberg, Welt'e, "Türkiye'ye, iade edilecek vatandaşlar konusunda süreci hızlandırmaları için baskı yapmalıyız. Mevcut iade anlaşması Almanya'ya yük getirecek şekilde, tek taraflı olarak uygulanmamalı" açıklamasında bulunurken, Türk makamlarıyla özellikle geçici pasaportun (seyahat belgesi) çıkarılması ve örneğin özel uçakla toplu geri gönderim gibi iadelerin uygulamasının kolaylaştırılması için işbirliğinin artırılması gerektiğini belirtti.

Teuteberg, "Almanya, DEAŞ'lıların iadesini sadece birkaç gün içinde kabul ederken, Türkiye'nin iadeleri kabul etmemesi anlaşılır bir şey değil" ifadesini kullandı.

Başbakan Angela Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) iç politika uzmanlarından Alexander Throm da, "Almanya uluslararası hukuk gereği üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirerek vatandaşlarını ülkeye yeniden kabul ediyor. Aynı şeyi şimdi iadesi beklenen yaklaşık yedi bin vatandaşı için Türkiye'den de bekliyoruz. AB geri kabul anlaşması Alman hapishanelerinde bulunan suçluların teslim alınması, kimlik belgelerinin temini ve iadeler için özel uçak seferleri yapılması da buna dahil" şeklinde konuştu.

Türkiye, özel uçaklarla yapılacak toplu iadeleri kabul etmediği için Almanya iadeleri tek tek, tarifeli seferlerle yapıyor.

Almanya oturum izni