Almanya, vatandaşlarına 420 euro tahliye faturası gönderiyor

Almanya, vatandaşlarına 420 euro tahliye faturası gönderiyor

Almanya'da hükümet, koronavirüs salgını nedeniyle yurt dışından tahliye edilen Alman vatandaşlarından ortalama 420 euro tahliye ücreti talep ediyor.

Almanya'da koronavirüs salgını nedeniyle Federal Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan operasyonla yurt dışından getirilen 240 bin Alman vatandaşına tahliye faturaları gönderilmeye başlandı. Dışişleri Bakanlığı tarafından, Almanların tahliyesi için kiralanan uçakların maliyetinin 100 milyon euro'nun üzerinde olduğu belirtildi. Almanların tahliye edildikleri ülkelerin uzaklığına göre ödeme yapacakları ve ücretin ortalama 420 euro'yu bulacağı kaydedildi.

Öte yandan, tahliye edilen Almanlardan alınacak olan ücretin diğer Avrupa Birliği ülkelerinin vatandaşlarından talep ettiği ücretten daha yüksek olmayacağı kaydedildi.

Almanya'da 17 Mart'da başlatılan tahliye operasyonu 5 hafta sürmüştü.

ALMANYA'DA MASKE KRİZİ

4.5 MİLYAR EURO BORÇLANDILAR

Almanya'da koronavirüs salgını nedeni ile alınan ihtiyaç fazlası maskeler krize neden oldu. Almanya Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Oliver Ewald, "Faturaları ödeyebilmek için elimizde sadece 1.2 milyar Euro'luk bütçe var" dedi.

Koronavirüs salgını nedeni ile birçok ülke maske üretimini arttırmış ya da yurt dışından sipariş vermişti. Almanya'da salgının ilk günlerinde maske açığını kapatmak için hükümet "Açık ev" olarak adlandırılan ihale sürecini başlatmış, medikal koruyucu malzeme satan her firma ihaleye katılmıştı. Firmalar, FFP2 tipi her maske için 4.50 Euro fiyattan sözleşme yaparken, 1 milyar adet maske alındı. İhale kapsamında 738 sözleşme imzalanırken, Sağlık Bakanlığı 4.5 milyar Euro borçlandı. 

Almanya koranavirüs tahliye