Almanya Başbakanı Scholz söz verdi, "Sınır dışı etme işlemlerini artıracağız"

Almanya Olaf Scholz göçmen krizi
Almanya Başbakanı Scholz söz verdi, "Sınır dışı etme işlemlerini artıracağız"

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, DAEŞ ile bağlantılı bıçaklı saldırının ardından aşırı sağ muhalefeti cesaretlendirdiği ve hükümetinin göç konusundaki tutumuna yönelik eleştirileri körüklediği Solingen'e yaptığı ziyarette pazartesi günü sınır dışı etme işlemlerini artırma sözü verdi.

Scholz, suç mahalline bir çiçek bıraktığı batı kentinde gazetecilere "Almanya'da kalamayan ve kalmasına izin verilmeyenlerin geri gönderilmesini ve sınır dışı edilmesini sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız" dedi ve "Bu terörizmdi, hepimize karşı terörizm" diye ekledi.

Suriye'den 26 yaşındaki şüpheli üç kişiyi bıçaklayarak öldürmüş, çok sayıda kişiyi de yaralamıştı. Bu olay önümüzdeki ay yapılacak üç eyalet seçimi öncesinde sığınma ve sınır dışı etme kuralları konusunda siyasi gerginliği körükledi.

DAEŞ, cuma akşamı Solingen'in 650 yıllık tarihini kutlayan bir festival sırasında gerçekleşen saldırının sorumluluğunu üstlendi. Ölen üç kişinin yanı sıra sekiz kişi de yaralandı.

Göçmenlere karşı bir baskı kampanyası yürüten aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) partisi, eyalet seçimlerinin pazar günü yapılacağı Saksonya ve Türingiya'da ve seçimlerin 22 Eylül'de yapılacağı Brandenburg'da anketlerde önde gidiyor.

Infratest dimap'tan kamuoyu araştırmacıları Stefan Merz ve Forsa'dan Manfred Guellner, saldırının aşırı sağ parti için daha fazla oy anlamına gelmeyeceğini çünkü destekçilerinin göç sorunları nedeniyle zaten harekete geçtiğini söyledi.

BAŞARISIZ SINIR DIŞI ETME

Saldırı, anketlerde geride kalması nedeniyle Scholz'un üzerindeki baskıyı artırdı.

Daha sert bir söylemin işareti olarak Scholz, Ekim 2023'te sınır dışı etme işlemlerini artırma sözü vermişti, Solingen'de saldırı mahalline yaptığı ziyaretten sonra da bu sözünü tekrarladı.

Yine haziran ayında Scholz, Mannheim şehrinde sağcı bir gösteriye düzenlenen saldırı sırasında bir Afgan adamın bir polis memurunu bıçaklaması ve daha sonra polisin ölmesinin ardından sınır dışı etme konusunda daha sert bir duruş sergileyeceğini de söylemişti.

Scholz Pazartesi günü sınır dışı etme işlemlerinin 2021 seviyelerine kıyasla yaklaşık üçte iki oranında arttığını da belirtti. "Ancak bu, arkamıza yaslanıp rahatlamamız için bir sebep değil" diye ekledi ve hükümetin sayıları artırmak için yasal ve pratik yollar aradığını söyledi.

Alman medyasına göre, yetkililer Solingen'de düzenlenen saldırıdaki şüpheliyi Avrupa Birliği sığınma kuralları uyarınca sınır dışı etmeyi planlamıştı. Raporlara göre, sınır dışı etme başarısız oldu çünkü yetkililer önlemi uygulamaya çalıştığında adam mülteci konaklama yerinde değildi.

Bir hükümet sözcüsü, sınır dışı etme planının herhangi bir yasal temelden ziyade "pratikte başarısız olduğunu" açıkladı.