Emeklilik için gün sayan Merkel'in maaşı belli oldu

Almanya Angela Merkel
Emeklilik için gün sayan Merkel'in maaşı belli oldu

16 yıldır sürdürdüğü görevine 26 Eylül'de veda etmeye hazırlanan Almanya Başbakanı Angela Merkel'in hesaplamalara göre emeklilik döneminde maaşının 15 bin euro olacağı tahmin ediliyor

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in 16 yıldır sürdürdüğü görevine 26 Eylül’de yapılacak genel seçimlerin ardından veda etmeye hazırlanıyor.

Geçtiğimiz ay video konferans yoluyla katıldığı bir toplantıda uyuyakalan Şansölye sosyal medyanın diline düşmüş, paylaşılan görüntülerin ardından "Görevi doğru zamanda bırakıyor" yorumları yapılmıştı.

Merkel 17 Temmuz’da 67 yaşını doldurdu. Deneyimli siyasetçi, 16 yıl başbakanlık kariyerine ek 30 yıl da milletvekilliği yaptı. Almanya’daki yasal düzenlemelere göre ülkenin başbakanı ayda 25 bin euro alıyor. 30 yılı aşkın süredir Federal Meclis’te vekil olan Merkel’in başbakanlık maaşına ek aylık 10 bin euro milletvekili maaşı var.

Merkel görevi bıraktıktan sonra üç ay boyunca maaşının tamamını almaya devam edecek. En fazla 21 ay kabul edilen geçiş süresi döneminde de aktif görevde aldığı maaşın yarısını alacak.

Merkel’in emeklilik maaşının ne olacağına ise karmaşık bir hesaplama ile ulaşılacak. Nitekim Merkel vekillik ve başbakanlık görevi dışında babakan olarak da çalıştı. Bunların hepsi hesaba katılacak.

Bu hesaba göre Merkel’in aylık maaşı tahminen yaklaşık 15 bin euro civarında olacak. İlaveten arzu ederse hayatının sonuna kadar koruması ve bir de makam aracı olabilecek. Ayrıca emekli başbakan olarak Federal Meclis binasında bir ofis ile onu yönetecek bir özel kalem müdürü ve burada görevli üç personel hakkı var.

MERKEL GÖREVİNE NE ZAMAN VEDA EDECEK?

Angela Merkel, 1954’te Almanya'nın doğusunda dünyaya geldi. Merkel, 2000-2018 yılları arasında Hristiyan Demokrat Partisi’ne (CDU) liderlik yaptı. Almanya'nın 1871’de geçirdiği değişimin ardından ülkeyi yöneten ilk kadın Şansölye olan Merkel, 2005 yılından bu yana Başbakanlık koltuğunda oturuyor. Angela Merkel 26 Eylül 2021 tarihinde görevinden ayrılacak. 

Kaynak: Haber Global TV

Almanya Angela Merkel Emekli maaşı