Aliyev'den "Fransa varsa görüşme yok" resti

Azerbaycan

Ermenistan son dönemde, Rusya'dan uzaklaşıp sırtını adeta Fransa'ya dayadı. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan'la müzakerelere Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u da dahil etmeye çalışıyor. Bakü'den ret alan bu girişim, Güney Kafkasya'da kalıcı barışı tehdit ediyor.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan'la barış görüşmelerini zora sokmak için masaya Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un da oturmasını şart koştu.

Ekim ayında Prag'da düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu Toplantısı kapsamında 4'lü zirve yapılmış, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel  Macron ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel aynı masada buluşmuştu. Ancak Fransa, Azerbaycan'ın iyi niyetini suistimal etmekte gecikmedi. Fransa Senatosu Azerbaycan'a karşı yaptırım öngören bir karar kabul etti. İftiralarla dolu o kararda, kendi topraklarını kurtarmak için mücadele eden Azerbaycan asılsız iddialarla hedef alınırken, Karabağ'ı işgal edip Azerbaycan şehirlerini balistik füzeyle vuran Ermenistan hakkında tek bir eleştiri bile yer almadı. Fransa Senatosu'nun iki yüzlü kararı bağlayıcılığı olmasa da Bakü için bardağı taşıran son noktaydı.

Aliyev, Fransa'nın neden müzakere masasında olmayacağını şu sözlerle açıkladı:

"Prag'daki görüşme 6 Ekim'de yapıldı. Üzerinden bir hafta bile geçmeden Fransa Cumhurbaşkanı Macron, verdiği röportajda Azerbaycan'a saldırdı ve bizi yapmadığımız şeylerle suçladı. Bunu, Fransız Senatosu'nun kesinlikle kabul edilemez ve aşağılayıcı kararı izledi. Bütün bunlar göz önüne alındığında, Fransa'nın bu tutumuyla mevcut şartlar altında Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış sürecinin parçası olamayacağı açıktır."

Prag'da yapılan zirvede Aliyev ve Paşinyan'ın 7 Aralık'ta Charles Michel arabuluculuğunda Brüksel'de bir araya gelmesi kararı alınmıştı. Ermenistan lideri buna rağmen Macron'un katılmaması halinde Brüksel'e gitmeyeceğini duyurdu. Aliyev, rest çekerek Paşinyan'In oyununu bozdu. Fransa'nın tarafsızlığını yitirdiği için barış görüşmelerinin dışında kaldığını hatırlattı.

Kalıcı barış yerine kalıcı çözümsüzlük peşindeki Paşinyan, kendi tezlerine destek veren Fransa'ya yakınlaşırken Rusya'dan uzaklaştı. Bunun son örneği aralık ayında Moskova'da yaşandı. Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya dışişleri bakanları arasında üçlü görüşme planlanmıştı ancak Ermeni Bakan son anda katılımını iptal etti. Dahası Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'a doğrudan bilgilendirme yapmadı. "Biz de haberi basından öğrendik" diyen Lavrov kızgınlığını gizleyemedi.

 

Kaynak: Haber Global TV

Azerbaycan Fransa Ermenistan Rusya