Aliyev: Ermenistan ilk önce Türkiye üzerindeki toprak iddialarından vazgeçmeli

Aliyev: Ermenistan ilk önce Türkiye üzerindeki toprak iddialarından vazgeçmeli

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenilerin Türkiye'den toprak iddiasında bulunmasına tepki göstererek "Bu iddialardan vazgeçmeliler, Anayasalarını değiştirmeliler" dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, "Ermenistan kadar küçük ve güçsüz bir ülkenin Türkiye gibi büyük ve güçlü bir ülke üzerinde toprak iddiası olması garip. İdeolojik dogmalar ve Türkofobi ulusal bir politikaları oldu ki gerçeklik duyularını bile kaybettiler. Bildiğim kadarıyla Türk hükümeti yapıcı adımlar planlıyor ama tabii ki uygun karşılık görmeliler. Ermenistan ilk önce Türkiye üzerindeki toprak iddialarından vazgeçmeli. Anayasalarını baştan yazmalılar. Yeni bir anayasaya ihtiyaçları var. Bunun üzerinde çalışıyorlar ama bu siyasi gücünü artırmak isteyen bir hükümetin gündemi doğrultusunda. Sanıyorum ki aynı zamanda onlara iyi bir tavsiye verebilirim. Anayasanızdan Türkiye'ye yönelik toprak taleplerinizi çıkarın. Başka herhangi bir ülkenin anayasasında diğer bir ülkenin topraklarına yönelik talepler var mıdır bilmiyorum." diye konuştu.

Ermenistan'ın tarihinin yalanlarla dolu olduğunu söyleyen Aliyev, sözde soykırım iddialarının da yine asılsız olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Aliyev, Ermenilerin sözde 'soykırım' ile bağlantılı sahte tarihlerinin gerçekle hiçbir ilgisi olmadığını kaydederek sözlerine şöyle devam etti:

"Herkes anlamalı ki tarih boyunca savaşlar oldu. Sahte tarihlerin, sözde soykırım iddiasının gerçeklerle hiçbir ilgisi yok. Bu savaştı. İnsanlar ve ülkeler birbiriyle savaşıyordu ama daha sonra uzlaşma sağlandı. O dönemde Ermenistan sadece Osmanlı İmparatorluğuyla zorluklar yaşamıyordu. Diğer komşularıyla da sorunluydu. Haksız saldırıları için neden sadece Türkiye'yi seçtiler?"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin 'Konuyu tarihçiler araştırsın' teklifini Ermenistan'ın kabul etmemesine de değinerek "Türk hükümeti daha önce defalarca tarihçilerden kurulan ekiplerin bu sorunları araştırmasını teklif etti ama bunu reddettiler. Neden? Çünkü siyasi çıkar elde etmek için bu sahte tarihe ihtiyaçları var. Koruma ve bazı ülkelerden destek almak için bu sahte tarihi kullanıyorlar. Benim duruşum böyle" şeklinde konuştu.

İlham Aliyev, Ermenistan'ın tecrit durumundan çıkması için Türkiye ile iyi anlaşması gerektiğinin altını çizdi.

Aliyev, "Aynı zamanda şunu ekleyebilirim. Türkiye adına konuşamam tabii ki ama bunlar sır değil. Bildiğiniz gibi iletişimin yeniden açılmasını konuşuyoruz, özellikle de Zengezur koridoru... Bu koridor Türkiye ile anlaşılmadan yeniden açılamaz. Türkiye, Azerbaycanlı, Rus ve Ermeni başbakan yardımcılarının bulunduğu üçlü çalışma grubunda yer almıyor ama Türkiye'yi konuşulanlar hakkında bilgilendiriyoruz. Eğer Ermenistan iletişimle ilgili zorluklara son vermek istiyorsa, transit bir ülke olmayı amaçlıyorsa bunu onlara Türkiye sağlayabilir. Bildiğim kadarıyla Türk hükümeti hazır. Top Ermeni tarafında. İyi doktorlara ihtiyaçları var. Daha önce de söyledim. Onlar zehirlenmiş. Bu zehir onların diasporasından geliyor. Güney Fransa, Kaliforniya ile bazı diğer başkentlerde sakin ve güzel yerlerde oturarak hayatın tadını çıkarıyorlar. Dağlık Karabağ'daki Ermenilerin rehineleri ve hırslı emelleri ile şovenistik idealleri için araçları olmasını istiyorlar. Ermenistan toplumu demir perdeyi yok etmeli" dedi.

Kaynak: Haber Global TV

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Ermenistan Azerbaycan türkiye