Aliyev duyurdu: İşgalden kurtarılan yerlerde eski mültecilerin geri dönüş planı başladı

Azerbaycan

Azerbaycan'ın ilk ulusal kentsel kalkınma forumu Ağdam'da başladı. Forumda konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan'ın eski mültecilerinin yurtlarına geri dönüş planının artık başladığını söyledi.

Ermenistan'ın bu bölgelere döşediği mayınlar nedeniyle mültecilerin evlerine dönmesi konusunda sorun yaşandığını vurgulayan Aliyev, "Eski mültecilerin bir an önce kendi yurtlarına geri dönmeleri için tüm gücümüzü ve potansiyelimizi seferber ediyoruz. Büyük Dönüş programı artık başladı. İşgalden kurtarılan bölgelerde büyük ölçekli altyapı projeleri hayata geçiriliyor. Mayıs ayında Zengilan ilinde ilk köy inşa edildi ve ilk mülteciler kendi yurtlarına döndüler. Füzuli Uluslararası Havalimanı sekiz ayda yapıldı. Bu ay Zengilan Uluslararası Havalimanı'nı, 2025'te ise Laçın Uluslararası Havalimanı'nı açmayı planlıyoruz." diye konuştu.

Forum kapsamında kentsel planlamayla ilgili Azerbaycan'ın karşılaştığı sorunlar ele alındı. Kentsel dönüşüme yönelik uluslararası deneyimler paylaşıldı.

Azerbaycan, Ağdam'ın yanı sıra Füzuli ve Ermeni işgalinden kurtarılan bölgelerin neredeyse tamamında kentsel dönüşüm çalışması yürütüyor.

 

Kaynak: Haber Global TV

Azerbaycan Ağdam İlham Aliyev